Campanya de Nadal de Mercabarna amb la xef Carme Ruscalleda

Ahir dilluns es va presentar la campanya de Nadal dels majoristes de Mercabarna amb la col·laboració de la xef Carme Ruscalleda. D’entre tots les dades, suggeriments i recomanacions que ens varen facilitar, vull destacar aquelles que més ens poden interessar als consumidors.

Per una banda tenim la carn i l’aviram. Durant les festes la carn més consumida és la de cabrit. L’aviram també té un paper destacat, i cada cop més el consumidor opta per races d’aus de proximitat, procedents de granges catalanes i criades en llibertat. Són aus que es solen comercialitzar per Nadal. La previsió per aquest any és que els preus es mantinguin estables respecte a l’any anterior. 

La recomanació destacada de la xef Ruscalleda quan a aquesta mena d’aus és salpebrar-les un o dies abans de cuinar-les, ja que aquestes carns absorbeixen la sal molt lentament.

La fruita i les verdures aporten color i sabor als nostres plats. Recordem que durant aquest any, aquests productes han tingut una pujada de preu de més del 3%; tot i això s’espera que el seu preu es mantingui estable durant aquesta temporada. Un suggeriment és utilitzar hortalisses mini, que aporten un toc festiu i gurmet a la taula: tomàquets cirerols, carbassons, cogombrets o pastanagues de colors, en serien bons exemples. Acolorides amanides amb verdures de temporada també poden tenir un lloc destacat a la taula. 

Cal intentar centrar-nos en productes de temporada i, sempre que sigui possible, de proximitat. Cítrics com la taronja o la mandarina o la patata que acompanya molts dels plats festius, són molt bones opcions. Compreu a la vostre fruiteria de confiança on sempre podreu encarregar allò que us és més difícil de trobar. No oblidem totes aquelles hortalisses que ens ajuden a fer un brou amb sabors tradicionals: col, pastanaga, xirivia, api, porro i nap.

No cal dir que el peix i el marisc són els clàssics de les festes. Peix blanc de sabor suau com la cua de rap i l’orada són els més típics. No cal dir que el marisc de closca és el que dona el toc més festiu a la taula i en destaquen musclos, cloïsses, gambes, llagostins o escamarlans.

Enguany cal anar amb compte: unes captures a la baixa i una demanda a l’alça fa que els preus puguin augmentar, en alguns casos, de forma considerable. Per aquest motiu ens recorden que «fer mercat i anar a comprar sense idees preconcebudes és la manera de trobar la millor relació qualitat/preu en producte fresc pels nostres menús nadalencs». 

Com deia al principi, aquest acte va comptar amb la participació de la xef Carme Ruscalleda qui recomana donar protagonisme al bon producte de temporada i proximitat. Amb aquesta idea, la xef ha elaborat un receptari de Nadal pensat per gaudir de les festes amb uns plats exquisits i «sense gastar gaire». Aquest receptari, així com altra informació i recomanacions el podeu trobar a la web específica de la campanya.