Ous trufats al niu

Si disposem d'ingredients de qualitat no ens calen elaboracions complicades. És el que passa, per exemple, amb els ous trufats de Liderou. Són ous frescos que per un sistema natural, i per mitjà de la porositat de la closca, adquireixen l'aroma i el sabor característic de la tòfona.  A casa ens agraden molt amb patates. Però avui us volia portar una recepta clàssica, com són els ous al niu, renovada amb el toc gourmet dels ous trufats de Liderou.

Un consell abans d'anar a la recepta: els millors panets per aquesta recepta són els de viena. No cal que siguin massa grans, però que siguin de viena. Tenen la crosta tova i la molla tupida. Al blog trobareu la recepta per si els voleu fer a casa, i si no demaneu-los al forn del pa que tingueu més a prop.

Ingredients per a 4 persones: 

  • 4 ous trufats Liderou
  • 4 panets de viena
  • 1 ceba gran
  • 200 grams de cansalada fumada tallada a tires
  • 4 cullerades curulles de formatge pecorino o parmesà
  • oli d'oliva verge extra
  • sal i pebre negre mòlt

En una paella, sense oli, saltem la cansalada fins que ens quedi ben daurada. La retirem de la paella i la reservem. Tallem la ceba ben petita. Afegim a la mica de greix que ens hagi quedat a la paella al saltar la cansalada un raig d'oli d'oliva, i cuinem la ceba, a foc suau, fins que comenci a transparentar. Li afegim la cansalada i continuem la cocció fins que la ceba comenci a agafar color. 

Tallem la part superior dels panets i els buidem retirant part de la molla, vigilant de no trencar-los. Omplim els panets amb la ceba i la cansalada cuita, i per sobre posem una cullerada de formatge ratllat. 

Separem les clares del rovells. Posem un rovell dintre de cada panet i muntem les clares a punt de neu. Salpebrem.

Afegim una mica més d'oli a la paella - que ens quedi un mig dit d'oli- i quan estigui calent - compte que no fumegi- posem un panet dintre de la paella. Amb l'ajuda d'una cullereta tirem per sobre el panet l'oli, per que el pa es dauri, i també per sobre el rovell - només una mica perquè ens interessa que quedi més aviat líquid-. Cobrim el forat del panet amb un parell de cullerades de clara d'ou muntada i tirem per sobre una mica d'oli per que la clara es dauri, sempre vigilant que el panet no se'n cremi per sota. Retirem el panet de la paella i el posem sobre una reixeta per que deixi anar l'oli sobrant, mentre cuinem un altre panet, i així fins que tinguem fregits els quatre panets. Els servim calents.