Truita de pagès

A l'estiu les truites van que volen a casa. Es preparen en pocs temps, amb quatre ingredients, i si les fas amb antelació, guanyen en sabor. Després només cal acompanyar-les d'un refrescant gaspatxo, una amanida o bé una mica de pa amb tomàquet i ja tens enllestit un dinar o sopar.

La recepta d'aquesta truita de pagès l'he trobat en un llibre que porta anys voltant per casa, "Cuina Catalana" de Colman Andrews, un escriptor nord-americà, especialitzat en gastronomia, considerat un dels millor experts en cuina de l'estat espanyol, i en concret de Catalunya. Un llibre que ens recorda com som de privilegiats de tenir una cuina com la catalana, que no hem de deixar perdre. 

Ingredients per a 5-6 racions:

  • 5 ous Liderou de la varietat "Pica a terra"
  • 2 patates petites
  • 1 ceba tendra mitjana
  • 1 pastanaga mitjana
  • 1/2 pebrot vermell
  • 50 grams de pèsols
  • 50 grams de pernil salat tallat a tires
  • oli d'oliva verge extra
  • 25 grams de mantega, un ingredient que pot ser opcional
  • sal i pebre negre mòlt

Tallem totes les verdures a la brunesa excepte els pèsols. Escalfem en una paella de 20cm de diàmetre un dit d'oli i la mantega. Quan la mantega s'hagi fos i l'oli estigui calent, afegim un per un els ingredients en l'ordre següent, i en intervals d'un minut aproximadament per que l'oli vaig mantenint la temperatura: les patates, la ceba, la pastanaga i el pebrot. Quan la patata i la pastanaga comencin a estar tendres, afegirem els pèsols, i en l'últim minut, el pernil salat, per que no ens quedi massa eixut. La patata no s'ha de desfer durant la cocció, per això, si cal la tastem, i quan estigui cuita, retirem tots els ingredients de la paella, i els deixem sobre una reixeta per que s'escorri l'oli sobrant.

En un bol gran batem els ous -no cal en excès-, els salpebrem, i després afegim la resta d'ingredients fregits just acabats de treure de la paella. Ja ens va bé que els ous quallin una mica abans d'abocar-los a la paella. Retirem l'oli de la paella, tot deixant una mica per fer la truita. Quan l'oli hagi tornat a agafat una mica de temperatura, aboquem la barreja de verdures i ous. Afluixem el foc i anem sacsejant la paella de tant en tant per que no se'ns enganxi la truita. Amb l'ajuda d'un plat pla més ample que la paella, o d'un tombatruites, girarem varies vegades la truita per que es vagi fent de manera uniforme per les dues bandes. Les primeres vegades que feu una truita, aconsello tombar-la sobre l'aigüera, per si vessa una mica de líquid. A mida que vagin quallant els ous, veureu que cada vegada queda menys líquid al plat. Això us ajudarà a saber quan esta prou cuita la truita, encara que arribats a aquest punt, hi ha qui li agrada que quedi sucosa i a d'altres, que l'ou quedi ben cuit...la polèmica està servida...

Podem servir la truita calenta, o millor, a temperatura ambient.