Pastís fred de tonyina

El que més de gust ens ve a l’estiu són plats freds; menges fresques i saboroses amb productes de temporada. A casa ens agrada molt gaudir d’un pastís de tonyina que fem amb diferents hortalisses i  llesques de pa de motlle. Menjar-lo per sopar amb una copa d’uns dels fantàstics vins blancs que es fan a casa nostra és fantàstic.


La preparació del plat no és complicada, tot i que requereix el seu temps per ratllar o picar els diferents ingredients. Com més menuts els piquem més bo queda el pastís. També és bona idea preparar-lo unes hores abans per poder-lo deixar refredar a la nevera i que els sabors s’integrin millor.

Per preparar-lo només necessitem un motlle rectangular. En funció de la mida del motlle ens caldrà preparar més o menys farcit. Les quantitats que s’indiquen a la recepta són per un motlle d’uns 24 centímetres i en surten unes quatre racions. 

Respecte al pa de motlle, en triarem un sense crosta. El trobareu fàcilment al súper. També n’hi ha que en lloc d’estar tallat en llesques, està tallat en làmines a tot el llarg. Aquest últim va fantàstic ja que només ens cal una làmina per cada capa i fa que el pastís quedi millor. Si no el trobem, només cal fer les capes amb diferents llesques que retallarem per adaptar-les al motlle.

Ingredients:

  • Pa de motlle, del que ja hem parlat
  • 3 llaunes petites de tonyina (Pes net 150 grams)
  • Unes quantes fulles d’enciam.
  • 2 ous.
  • 1 pastanaga.
  • 1 ceba tendra.
  • 1 tomàquet madur d’amanida.
  • 1 llauna petita d’olives farcides.
  • ½ pebrot vermell.
  • 1 llauna d’anxoves o unes tires de pebrot escalivat per decorar.
  • Salsa Maionesa al gust.

Comencem preparant uns ous durs. Només ens cal posar els ous en un cassó, coberts d’aigua freda i posar-los al foc. Cal coure’ls, a foc ben fluix, 10-12 minuts a partir del moment en que arrenca el bull. 

Quan els ous siguin cuits i els haguem deixat refredar, en traiem la closca i els ratllem. També ratllem la pastanaga i la ceba tendra. Ho posem tot dins d’un bol. Incorporem la tonyina, que haurem escorregut prèviament, ben esmicolada.

Piquem ben fi el pebrot i el tomàquet. Aquest últim el podem deixar escórrer una estona en un colador per retirar-ne l’excés d’aigua. Tallem a bocins les olives tot reservant-ne algunes meitats per decorar. Finalment tallem l’enciam a tires fines i menudes. 

Ho posem tot dins del bol, hi afegim una o dues cullerades de maionesa i ho barregem tot plegat fins que tots els ingredients quedin ben mesclats. Amb això ja tindrem a punt el farcit del nostre pastís.

Per muntar el pastís, posem dins del motlle una capa de pa de motlle, la cobrim amb una cap de farcit d’un gruix similar a les llesques de pa. Posem una segona capa de pa i una altra de farcit i després una tercera capa de pa i una tercera de farcit. Acabem amb una quarta capa de pa. Desemmotllem el pastís, amb compte, damunt d’un plat. Cobrim la llesca que ha quedat al damunt amb una capa fina de maionesa. Opcionalment, també podem posar una fina capa de maionesa als costats del pastís. Per acabar, decorem amb les olives que havíem reservat, les anxoves o el pebrot escalivat. També podem decorar amb una mica d’ou dur ratllat... tot depèn del vostre gust. Deixeu-lo refredar una estona a la nevera.

Espero que us agradi tant com ens agrada a casa i que sigui un plat que gaudiu els vespres d’estiu. Bon profit!

Mira el vídeo de la recepta a Instagram