Llivins, Vins de la Cerdanya - Viticultura heroica

A les afores de Llívia trobem Llivins, un celler pioner a la Cerdanya, on a 1.225 m d'altitud conreen vinyes de sauvignon blanc i elaboren i embotellen el seus vins.

L'aventura va començar al 2012 plantant 3.000 ceps de sauvignon blanc. Al 2020 van plantar 2.800 ceps més, i aquest any en col·laboració amb l'IRTA i els celler Torres han plantat 300 ceps de vinya experimental, per tal de recuperar varietats que havien estat arrelades al territori. 

Llivins també col.labora en un projecte de l'Unió Europea, el Life MIDMACC, un projecte per promoure l'adaptació al canvi climàtic de zones de muntanya, mitjançant la gestió forestal i la recuperació de pastures i zones de conreu sostenible. 


A Llivins han treballat des del seu inici en ecològic i aplicant principis de la permacultura, practicant  una agricultura sostenible, eficient amb els recursos naturals de que disposen, i respectuosa amb el medi ambient. Així controlen les plagues amb marietes, ja que no fan servir productes químics. Per mantenir la humitat del terra i evitar les males herbes cobreixen de palla la terra que envolta els ceps. Fan servir aigua del rec de la Bullosa per regar els nous ceps fins que aquest arrelen. I les baixes temperatures fan que necessitin menys energia per elaborar el seus vins de la que necessiten els celler ubicats en altres zones amb temperatures més elevades.


Llivins està situat a la Vall de la Cerdanya, una vall única al sud d'Europa per les seves excepcionals condicions climàtiques: una pluviometria molt alta que fa que els ceps no pateixes estrés hídric; més de 3.000 hores de sol, gràcies a la seva ubicació est-oest; i el seu clima més càlid i sec, gràcies a que el Pirineu resguarda la vall de les borrasques que arriben des de l'Atlàntic. 

Però no tot són flors i violes, perquè a la viticultura d'alçada també se l'anomena viticultura heroica. Les gelades a la primavera i les pedregades a l'estiu poden arribar a malmetre tota la collita.: Per això les vinyes estan cobertes per una xarxa protectora contra les pedregades i hi han espelmes de parafina repartides entre els ceps per ajudar a contrarrestar els efectes de les gelades.


Les condicions climàtiques limitan el tipus de varietats que es poden plantar. Han de ser varietat amb un cicle vegetatiu curt, com el sauvignon blanc. També el clima afecta a la poda i la verema, que s'inicien 7-8 setmanes més tard que a altres comarques del país. A Llivins la verema comença al novembre per elaborar el vi DNeu i s'allarga unes setmanes més per elaborar el vi DGel.


Amb el sauvignon blanc Llivins elabora actualment dos vins, el vi DNeu i el DGel. La diferencia està en que per elaborar el vi DGel, es reserven uns quants ceps sense veremar per deixar que el raïm es pansifiqui. La sobremaduració i la triple concentració de sucre permeten elaborar un vi dolç natural que es verema en unes condicions molt especial: a 5 o 6 graus sota zero, quan el raïm està congelat. Així l'aigua no es mescla amb el most i s'aconsegueix un vi que potencia al màxim la dolçor del raïm. La graduació del vi de gel és d'uns 15º.


L'altra vi que s'elabora és el vi Dneu. Té una graduació d'uns 12º i és un vi amb molt bona acidesa, fresc, sec i amb una aroma molt afruïtada. 
Aquest any trauran al mercat un nou vi que haurà passat 6 mesos per barrica de roure francès i que s'anomenarà Floc de Neu.  


Després de visitar el celler també podeu degustar els vins al Winecorner, sota pomeres, maridats amb productes del territori, com els formartges de Molí de Ger, amb unes vistes esplèndides del Pirineu. També podeu tastar els vins d'autor de l'Anna Baqué, enòloga de Llivins, l'AB1 i l'AB2, elaborats amb raïm d'altres comarques però embotellats al celler de Llívia.

Us recomano que seguiu a Llivins a Instagram per estar informats de totes les activitats que organitzen. I si esteu per la zona, no deixeu de visitar-los. El tracte és fantàstic, l'ubicació espectacular i els vins únics.