La capital més dolça, Santa Coloma de Farners

Sota el títol de La capital més dolça, l'Ajuntament de Santa Coloma de Farners organitza visites guiades per donar a conèixer la història d'un dels productes més emblemàtic que s'elabora a la població, les galetes. De la ma d'en Joan Llinàs, historiador i arqueòleg, i fundador de d'Atri, Cultura i Patrimoni, visitem dues de les pastisseries més conegudes de la ciutat, Cal Tuyarro i Galetes Trias, amb origen a la mateixa família, i amb més de cent any d'història, mentre ens descobreix la història lligada a aquestes llepolies tan tradicionals. 

Tres són les poblacions catalanes més dolces lligades a les galetes, Camprodon, Montblanc i Santa Coloma de Farners. El topònim Farners apareix esmentat des del segle XI i fa referència als antics molins fariners que abundaven a la zona. Les galetes són però molt més antigues. Ja a l'antiga Roma les galetes eren un aliment molt popular entre les legions romanes. La seva doble coccio -d'aquí deriva la paraula bescuit, dues vegades cuit- les assecava i permetia que fossin un aliment de llarga conservació.  

A l'any 1901 Santa Coloma de Farnes comptava amb 12 confiteries. Varies són les raons que van fer que les galetes colomenques es fessin famoses arreu, a banda de pel bon saber fer dels seus confiters. Per una banda, el mercat setmanal que es celebrava a la població des del segle XVII i que atreia visitant de tota la contrada. També el fet de que Santa Coloma de Farners es convertís primer en capital del partit judicial i després de la comarca. I que, cap a finals del segle XIX, es convertís en una vila d'estiueig, punt de trobada de gent amb poder adquisitiu, amants dels dolços, que tornaven a casa amb capses de galetes colomenques.

La primera visita és a la botiga modernista de Can Tuyarro, galeters i pastissers artesans des de 1894. El negoci el va iniciar en Francesc Trias. Fill d´un flequer, va a anar a Barcelona per aprende l'ofici de confiter. Una de les primeres postres que el va fer famós va ser la merenga. Per això a l'establiment li deien Cal Merenguero, encara que el nom que va quedar va ser el de Cal Tuyarro, una variació del nom d'un avantpassat al que anomenaven "La Tuies Arrai". Els descendents foren els fills de "La Tuyerrai", i el net fou en Tuyarru. Així el negoci es va diferenciar d'altres branques de la família que també es dedicaven a l'elaboració de galetes. 

Avui en dia regenta el negoci la quarta generació de la família. Treballen en el mateix obrador que va fer construir en Francesc Trias, adaptat al nous temps, a l'igual que la botiga, que es va restaurar als anys 90 del segle passat. Continuen fent servir un forn de llenya per coure els seus productes, que elaboren amb productes de proximitat, sempre que podem. Tots els seus productes són artesans, elaborats sense conservants, ni colorants, ni additus, i 100% naturals. 

Cal Tuyarro ha rebut diferents distincions al llarg d'aquests anys. Als Jocs Florals de 1904 va guanyar un poema dedicat a en Francesc Trias i les seves galetes. També va guanyar una medalla d'Or en un concurs alimentari de l'Exposició Universal de Paris de 1912. I l'any passat va guanyar la Fava de Cacau, per haver estat escollida com una de les 50 millors pastisseries de Catalunya, a banda de la Fava d'Or per la seva trajectoria de més de 100 anys.

Entre els seus productes més coneguts, Can Tuyarro elabora les Teules o barrets de capellà, els Virolets, els Torpedos i les Delícies. També elabora el seu conegut torró de Sant Jordi des de 1930, un torró que es menja fred, i gelats, entre ells d'avellana i de ratafia, l'altra producte emblemàtic de Santa Coloma de Farners. 

La segona visita és a la pastisseria Trias, un altre negoci familiar de quarta generació, que va muntar el germà petit d'en Francesc Trias, en Joaquim. Ell també va estudiar a Barcelona i va treballar amb el seu germà gran fins que es va independitzar i fundar el seu negoci, on encara està avui en dia, en una casa del segle XVIII, de la qual se sap que ja hi havia ubicada una confiteria des del 1830. Amb una visió molt comercial, en Joaquim va començar portant el seu producte fins a les termes per oferir-lo als estiuejants, i les següent generacions han anat ampliant el negoci exportant les galetes Trias més enllà de les nostres fronteres, fins arribar avui en dia a vendre-les inclús al Japó. 

A Trias encara s'elaboren les galetes en base a les receptes originals d'en Joaquim Trias, adaptant-les als gustos actuals, però sempre amb ingredients de qualitat, sense conservants ni colorant. Per cobrir la demanda, van muntar una fàbrica a les afores de Santa Coloma, i van modernitzat el procès productiu per incrementar la producció sense perdre la qualitat que ha fet famós el seu producte arreu del món. A la mateixa fàbrica, a la planta superior hi ha un museu per conèixer la història de Galetes Trias, que nosaltres vam visitar ja fa uns anys.

A banda de les galetes, també son famosos per altres elaboracions dolces fetes amb ratafia, com la coca de ratafia o el pastís cremos de ratafia. Per la tardor trauran al mercat un bombó de ratafia en col·laboració amb La Sobirana. Al pis de dalt de la pastisseria trobareu una petita exposició sobre el món de la ratafia.  

Però els Trias no són els únics colomencs vinculats al món de la pastisseria, també eren fills de la vila els fundadors de les Galetes Farnés, els de l'antiga pastisseria Quintana de Caldes de Malavella,  o els de la pastisseria Falguera de Vilassar de Mar. També el fill de Francesc Rosquelles -autor de les receptes de ratafia més antigues de Catalunya-, en Josep, va tenir una confiteria a la vila on elaborava dolços tradicionals seguint les receptes del seu pare. 

El proper 6 d'agost hi ha organitzada una nova visita. Una bona excusa per conèixer una mica més de la història d'un de les capitals més dolces de Catalunya i per degustar les seves galetes, sempre maridades amb l'altra productes estrella colomenc, la ratafia.