Visita al Museu Trias de les Galetes

Al mateix edifici on s'elaboren les famoses galetes d'ametlla Trias, a Santa Coloma de Farners, està ubicat el Museu Trias de les Galetes. El museu va ser inaugurat l'any 1994 i renovat l'any 2008. I és que Galetes Trias és una empresa centenària -va ser fundada l'any 1908- i té un important patrimoni industrial que ha volgut preservar i donar a conèixer amb aquest museu. De fet el Museu Trias de les Galetes forma part de la Xarxa de Turisme Industrial de Catalunya, la XATIC, que promou la difusió del patrimoni industrial català. Entre les empreses vives pertanyents a aquesta xarxa trobem també Simon Coll, Pastes Sanmartí, Torrons Vicens o Licors Portet, elaborador de la famosa Ratafia dels Raiers.


La visita al Museu comença amb un audiovisual on s'explica la història de l'empresa i la seva evolució fins a l'actualitat. A continuació trobem una reproducció de la pastisseria original del 1908, on es van començar a comercialitzar les galetes Trias, amb el taulell original, i el despatx del fundador de l'empresa, en Joaquim Trias i Vidal, amb mobiliari original de finals del segle XIX. Entre els documents exposat, una llibreta amb 300 fórmules de pastisseria i galetes. També trobarem una important col·lecció de peces i maquinària original que s'han fet servir al llarg del temps per l'elaboració de l'assortiment tradicional de Trias: les Teules, els Neulets, els Pralinets i els Crocantins. I per últim, una exposició de les llaunes amb les que s'han comercialitzat les galetes des del 1911, que són un reflex dels gustos i modes de la societat de cada època. Les primeres capses eren de llauna, però a partir del 1922 es van fer servir també capses de cartró per empaquetar les galetes per la seva comercialització.


Actualment són la tercera i quarta generació dels descendents del fundador de l'empresa els que porten endavant el negoci familiar. Continuen elaborant les galetes segons les receptes originals, amb matèria primera de qualitat, sense conservants ni colorants, però han modernitzat el procés productiu, fent una important inversió en innovació de maquinària, per incrementar la producció sense perdre la qualitat que ha fet famós el seu producte arreu.


Galetes Trias comercialitza diferents formats per gran superfícies i petit comerç, canviant la presentació i la varietat de galetes que s'ofereixen per l'un i l'altra. A més un altre dels seus trets distintius va ser el disseny dels envasos turístics, amb els que han traspassat fronteres, amb imatges de Gaudí i Barcelona, pels turistes estrangers, principalment per als japonesos, i també amb imatges de Girona, la Garrotxa, Santa Coloma de Farners...que han fet incrementar el consum en temporada d'estiu, evitant així l'estacionalitat de les seves vendes, especialment al Nadal.


Per finalitzar la visita al Museu, i recuperar forces, ofereixen un tasts de galetes, de les clàssiques, acompanyades de vi dolç.

A la botiga que està situada a la planta baixa podreu elegir i comprar entre tot el ventall de productes que actualment comercialitza Galetes Trias, com les galetes de la línia Triabé, sense gluten i sense sucre, les Orgànic Teules, fetes amb ingredients ecològics, o les que combinen xocolata i taronja. També trobareu les galetes en envasos turístics i les de la línia Mediterrànies.

Podeu visitar el Museu de dilluns a divendres i, des d'un grans finestrals, observar part del procés d'elaboració i empaquetament de les galetes.

Us aconsello també que feu una visita al poble. Al centre trobareu el local on estava ubicada la tenda originària de Galetes Trias, on podreu degustar i comprar altres productes de pastisseria com els carquinyolis o la coca de ratafia.

Per últim, i pels cuinetes de casa, us aconsello que feu una ullada als maridatges, dolços i salats, que Galetes Trias proposa amb les seves teules de xocolata, ventalls, neulets...