Visita a Pastes Sanmarti de Caldes de Montbui #gastroThermalia

Un poble que us recomano visiteu al Vallès Oriental, si encara no ho heu fet, és Caldes de Montbui. Vila termal des de l'època dels romans, encara conserva avui dia restes de les seves termes romanes. De la font de la plaça del Lleó, a la vora del museu Thermalia i les termes romanes, l'aigua brolla a una temperatura constant de 74º; aquesta aigua termal, que té importants qualitats mineromedicionals, no només s'ha fet servir per finalitats terapèutiques sinó també per cuinar, fet que ha donat nom a l'anomenada cuina termal. El mes de març es celebra cada any Fem bullir l'olla, Mercat de l'Olla i la Caldera on es cuinen els llegums en gran olles plenes d'aigua termal. Però no només serveix l'aigua termal per coure llegums sinó també per elaborar pasta.

Nou generacions de la família Sanmartí s'han dedicat a elaborar pasta amb sèmola de blat d'alta qualitat i aigua termal de Caldes. Fideuers des del 1700, i amb activitat comercial des del 1856, Pastes Sanmartí elabora pastes que es comercialitzen en botigues tradicionals i tendes de delicatessen d'arreu de Catalunya.

Vam poder visitar la seva fàbrica ubicada a Caldes de Montbui, durant la trobada bloguera de #gastroThermalia, de la ma d'en Carles Sanmartí, que ja fa més de 20 anys que va agafar el relleu de l'empresa, la va fer entrar en el sector de la restauració i va automatitzar el procés de manipulació i d'embalatge de la pasta per optimitzar el temps i millorar la productivitat, respectant la qualitat que sempre ha definit a Pastes Sanmartí.


Com ja us he comentat, només dos són els ingredients amb els que s'elaboren les pastes Sanmartí, sèmola de blat i aigua termal de Caldes; no fan servir ous ni farina com moltes pastes industrials. L'elaboració és artesanal, assecant-se la pasta en uns armaris de fusta a una temperatura constant de 30º i una humitat relativa del 40-50%. Després de 48 hores, la pasta s'envasa. Degut a aquest procés artesanal, la producció és limitada -uns 1.500 kg als dia-. L'època de més producció és d'octubre a desembre, on els galets de Nadal són els protagonistes, malgrat que el producte estrella de Pastes Sanmartí són els macarrons.


Entre els diferents tipus de pasta que s'elaboren a Pastes Sanmartí hi han la pasta per fer sopa com els galets, els fideus o els pistons, la pasta blanca com les espirals, les napolitanes o les plumes i pastes amb vegetals, tinta de calamar i integrals. Aquí podeu trobar tots els seus productes.

Degut a la seva producció artesanal, us recomano que abans de cuinar-la llegiu els temps recomanats de cocció, però sobretot que la tasteu per cuinar-la al punt.

De febrer a abril es pot visitar la fàbrica, prèvia reserva; aquesta està inclosa dintre de la Xarxa de Turisme Industrial de Catalunya, Xatic

I com una imatge val més que mil paraules, aquí us deixo l'enllaç de la recepta que la nostra amiga i bloguera calderina Sònia, de Pa amb vi i sucre, va preparar amb les napolitanes de Pastes Sanmartí després de la trobada de #gastroThermalia.