Ragú de bolets amb pasta mafalda

Encara que el clàssic ragú es fa amb carn, el que us porto avui està elaborat amb bolets. És una salsa  deliciosa per acompanyar un plat de pasta, i es prepara en poc temps. L'ideal és preparar-la amb bolets frescos, però si no en tenim, els podem substituir per bolets envasats. 


Ingredients per a quatre persones:
  • 320 grams de pasta curta
  • 250 grams de bolets barrejats 
  • dues cullerades de tomàquet concentrat (jo he fet servir el de la marca Mutti)*
  • un ceba mitjana
  • 2 grans d'all
  • mig got de vi blanc
  • un got de brou de verdures
  • oli d'oliva verge extra ( per aquesta recepta he fet servir OleAurum )
  • farigola i romaní
  • un parell de cullerades de nata líquida, opcional
  • formatge parmesà ratllat, opcional
  • sal i pebre negre mòlt

*Si no en trobeu al súper, el podeu comprar en una botiga de productes italians.


Com vaig fer servir bolets acabats de collir, vaig començar netejant-los amb un raspallet o un drap humit. No és aconsellable netejar-los amb aigua. Si feu servir bolets envasats, escorreu-los bé i talleu-los en trossos no massa grans. Per altra banda, tallem la ceba i els grans d'all ben petits.

Posem en una cassola un bon raig d'oli d'oliva i aboquem l'all i la ceba. Els cuinem a foc suau fins que la ceba comenci a agafar color. Aleshores afegim els bolets i els saltegem uns minuts. Afegim el vi i deixem que evapori. A continuació aboquem el brou de verdures calent i el tomàquet concentrat. Remenem bé i continuem la cocció, amb la cassola tapada, i fins que veiem que la salsa comença a espessir -8 o 10 minuts com a molt-. Afegim les herbes aromàtiques cap al final de la cocció. Si voleu també podeu afegir en aquest moment un parell de cullerades de nata líquida. Deixem un parell de minuts més per que les herbes acabin d'aromatitzar el plat. Rectifiquem de sal i pebre. 

Posem aigua a bullir amb una mica del sal per coure la pasta seguint les instruccions del fabricant. Quan la pasta estigui al dente, colem l'aigua de la cocció, reservant una mica per si la salsa ens queda massa espessa. Aboquem la pasta escorreguda dins de la paella i la mesclem amb el ragú de bolets. Servim immediatament, decorant el plat amb una mica de farigola o romaní.