Coquetes d'Oli

Gairebé segur que has sentit a parlar de les coquetes d'oli. Especialment de les que fan a Sevilla conegudes com les "Tortas de Aceite Inés Rosales". Són unes coquetes fetes amb oli d'oliva verge extra i un toc d'anís. Una d'aquelles delicies de les que no en pots menjar només una. 

En ser l'ingredient principal, cal que triem un bon oli d'oliva verge extra. No vulgueu agafar olis refinats, d'aquells que trobeu al súper i que només posa oli d'oliva i que no tenen gust de res. Us quedarien unes coques sense sabor. A casa hem fet servir l'oli d'oliva verge extra OleAurum DOP Siurana i ens han quedat realment delicioses.

Ingredients per unes 15 o 16 coquetes:

  • 300 grams de farina blanca.
  • 90 grams d'oli d'oliva verge extra.
  • 100 grams d'aigua
  • 35 grams de sucre blanc.
  • 30 grams de licor d'anís dolç.
  • 10 grams de llavors de sesam torrat.
  • 10 grams de matafaluga en gra.
  • 15 grams de llevat de forner fresc.
  • 5 grams de sal fina.
  • Sucre blanc per decorar.
Com a alternativa, podeu substituir el sucre blanc per 25 grams de mel.


Abans de començar a preparar la massa per fer aquestes coques tracicionals, infusionarem la matafaluga amb l'oli d'oliva. Per fer-ho, escalfarem l'oli en una paella i quan sigui ben calent -però que no fumegi-  el retirarem del foc i hi abocarem la matafaluga en gra. Deixarem refredar l'oli suficient per no cremar-nos. N'hi ha prou amb que sigui tebi, però no serà cap problema si el deixem refredar completament.

En un bol barregem tots els líquids: aigua, anís i oli junt amb la matafaluga, el sucre, la sal i les llavors de sèsam. Remenem una mica per disoldre el sucre. Després incorporem la farina i el llevat que desfarem damunt la farina. Per desfer el llevat amb la farina n'hi ha prou de posar-lo a la ma junt amb un grapadet de farina i fregar-lo entre les dues mans. 

Pastem el suficient per aconsegir una massa homogènia, elàstica i oliosa. Quan veiem que els ingredients s'han barrejat completament n'hi haurà prou amb pastar un parell de minuts més. Ara cobrim el bol amb un film (o amb un drap lleugerament humit) i deixem fermentar la massa fins que dobli el volum. Depenent de la temperatura que tinguem a casa ens caldrà hora i mitja o dues; a vegades una mica més i tot.

Ara anirem agafant porcions d'uns 35 grams i en farem boletes que tot seguit estirarem amb el corró o amb el palmell de la ma, fins a deixar-la ben fina, aproximadament uns 3mm de gruix. Espolsem sucre pel damunt i pressionem lleugerament amb el palmell de la ma per que quedi ben enganxat. Una altra manera de fer-ho és tenint el sucre en un plat, i pressionant lleugerament les coques contra el sucre per una sola cara.

Per enfornar-les les anem posant sobre uns fulls de paper de forn. Les enfornem uns 10 minuts a 220 graus aproximadament -escalfor a dalt i a baix-. El temps exacte varia en funció del forn, així que aneu amb compte que, entre que veiem que es comencen a torrar per la vora i es torren massa, n'hi ha prou amb un parell de minuts.

Ara només cal deixar-les refredar damunt d'una reixeta i gaudir d'aquesta delícia. Segur que no en podràs menjar només una!