Llom a la cervesa

Després de tornar de vacances no sabia què cuinar pel cap de setmana i tampoc tenia ganes d'estar-me molta estona a la cuina, així que he agafat el llibre de la Mireia Carbó, La cuina et dóna joc, que vaig trobar en una llibreria de segona ma - una mina per trobar llibres de cuina- i he fet una de les receptes que tenia en cua d'espera, la del Llom a la cervesa, fent algun petit canvi. No patiu si no us agrada la cervesa, la cocció i la nata suavitzen el seu sabor. A mi no m'agrada beure cervesa, però sí cuinar amb ella, i amb aquest plat he acabat sucant pa a la salsa.

Tenia a casa, pendent per fer una recepta amb ella, una cervesa Flower Saison de Cervesa del Montseny, una cervesa artesana lleugera i seca, segons la nota de tast, amb aromes cítrics de llúpol i un toc floral de Rosa i Hibisc, que combina molt bé amb el romaní fresc que he afegit a la recepta. Si no sabeu quina cervesa fer servir, us recomano una cervesa rossa, de gust suau, amb alcohol o sense. Segons la Mireia Carbó,  també podeu optar per substituir la cervesa per cava, vi blanc o sidra.


Ingredients per a 4 persones:

  • 12 talls de llom no massa prims
  • 1 ceba de Figueres gran
  • 200 grams de xampinyons filetejats 
  • 330 ml de cervesa del Montseny Florale (a la recepta original només posen un got de cervesa)
  • 200 ml de nata líquida per cuinar
  • romaní fresc
  • sal i pebre negre mòlt


Salpebrem els talls de llom i els marquem en una paella amb una mica d'oli, a foc fort. Cuinarem cada tall menys d'un minut per cada banda, només el temps necessari per que la carn canviï de color. Reservarem la carn a banda.

Piquem la ceba ben petita i a la mateixa paella la cuinem, a foc suau, fins que comenci a agafar color. Aleshores aboquem els xampinyons i els cuinem fins que estiguin tendres. Afegim el llom a la cassola i després el ruixem amb la cervesa. Deixem que la cervesa redueixi i quan la carn estigui tendra, afegirem la nata líquida, remenarem i rectificarem de sal i pebre. Quan la salsa comenci a espessir afegirem el romaní fresc. Continuarem la cocció un parell de minuts més i després apagarem el foc, taparem la cassola, i deixarem que reposi cinc minuts abans de servir el plat a taula.

Aquest plat guanya sabor si el prepareu d'un dia per un altre.