Festa del Tomàquet del Bages 2020

Aquest any la Festa del Tomàquet del Bages vol ser un reconeixement a la feina dels hortolans que aquest any, més que mai, s'ha demostrat essencial per garantir la nostra sobirania alimentària. Els mesos de confinament han evidenciat la necessitat de replantejar el sistema actual de producció i els canals de distribució dels aliments. Molts pagesos que habitualment depenien de la restauració i els menjadors comunitaris, s'han vist obligats a fer venda directa al consumidor i servei a domicili.


Per tot això, l'acte central de la Festa del Tomàquet, que aquest any es celebrarà del 20 al 25 de juliol, serà el Mercat del Tomàquet, una oportunitat única per conèixer els pagesos de la comarca que s'esforcen per mantenir i recuperar les varietats autòctones del Bages. Una desena de productors muntaran la seva parada per vendre directament als visitants, de 8 a 13 hores en la Plaça del Mercat de Puigmercadal, el dissabte 25 de juliol. La data de celebració de la festa, el darrer cap de setmana de juliol, s'ha triat per celebrar l'inici de la temporada del producte estrella de l'estiu. Consumir el producte de temporada ens garanteix poder gaudir de la seva millor qualitat i d'uns preus més econòmics. Si vols saber més sobre els tomàquets del Bages, aquí trobaràs tota la informació.

Com cada any s'han organitzat visites guiades a explotacions hortícoles tot recorrent el Canal de la Sèquia, que recull l'aigua del Llobregat, i que permet que arribi amb una qualitat que es reflecteix en la riquesa i varietat de l'horta bagenca. El Parc de la Sèquia ha organitzat aquest any dues visites el dimarts 21 de juliol, una a dues explotacions de les partides de Mas d'en Pla i Mas Terrós -Poal Km0-, i l'altra a dues explotacions de Viladordis. El preu és de 3 euros i cal inscripció prèvia. En acabar la visita es lliurarà una petita mostra de tomàquets a cada participant.


Degut a la situació actual, algunes activitats han modificat el seu format, com el showcooking del dilluns 20 de juliol, que es transmetrà a través de Youtube a partir de les 19 hores. Diversos cuiners ensenyaran a fer alguns dels plats que oferiran en els sopars degustació organitzats al llarg de la setmana. Qui vulgui fer-se el sopar a casa, podrà comprar les cistelles amb els principals ingredients a Mengembages.

La Festa del Tomàquet també inclou un espai per a la reflexió i el debat, amb la tercera “Jornada de producció i consum agroecològic”, que s’organitza des de l’Ateneu Cooperatiu de la Catalunya Central, mitjançant la Plataforma Zoom; i un itinerari tècnic sobre el conreu del tomàquet en ecològic a través d'una webinar organitzada per l'Escola Agrària de Manresa.

Els cuiners locals també s'han implicat en la Festa del Tomàquet incorporant en els seus menús plats elaborats amb diverses varietats de tomàquets maridats amb productes del Bages, que es podran tastar divendres 24 i dissabte 25 i del 3 al 31 d'agost, durant el Mes del Tomàquet. També es podran degustar en el Sopar del Tomàquet organitzat el dijous 23 de juliol. El preu són 25 euros per persona, i part de la recaptació es destinarà a finalitats socials. També es farà recollida d'aliments per a la Xarxa Intergrupal de Suport Mutu de Manresa. Les places són limitades.

Aprofita la Festa del Tomàquet per gaudir també dels vins de la DO Pla de Bages i dels seu oli, que serà el producte convidat de l'edició d'enguany. També gaudeix del patrimoni cultural de la comarca visitant els espais més emblemàtics de la ciutat de Manresa amb la visita organitzada dissabte 25 de juliol per l'Oficina de Turisme de la ciutat, i dels espais a l'aire lliure de l'Anella Verda de Manresa.

Visita la pàgina de la Festa del Tomàquet per trobar tota la informació sobre les activitats programades i per inscriure't. Recorda que les places són limitades.

Trobaràs més informació sobre els productors del Bages al Rebost del Bages.

I recorda que cada setmana podreu trobar productors locals en els mercats agraris de la Plaça de les Oques, els dimecres al matí, a la Plaça Major, els dissabte al matí,  i a la Plaça de Puigmercadal, tots els matins de dilluns a dissabte.