Brownie amb maduixots i un toc d'Agredolç de Porto

Fa uns dies vaig trobar a les xarxes una recepta de brownie fet amb vi. Fa temps vaig fer un brownie elaborat amb cervesa negra, amb la Creo Imperial Stout, i el resultat va ser impressionant. Si amb la cervesa negra havia funcionat tan bé, perquè no havia de funcionar un brownie fet amb vi? Un dels vins que millor combina amb la xocolata és el vi de Porto, i com tenia a casa l'Agredolç de Porto de Castell de Gardeny, vaig decidir anar per feina, i l'èxit va ser total!

L'Agredolç de Porto és l'última creació de Badia Vinagres, una empresa familiar de cinquena generació de Mollerussa ,especialitzada en l'elaboració de vinagres de gran qualitat. Aquest agredolç està elaborat amb vi de Porto Tawny i envellit 4 anys en botes de roure francès. És molt gustós, amb un sabor dolcenc que recorda les cireres en licor, amb notes de cafè. És perfecte per acompanyar plats de pasta o verdures, carns i també postres amb xocolata, perquè accentua el seu sabor. A més vaig acompanyar el brownie amb maduixots macerats amb el mateix agredolç, per potenciar la dolçor de la fruita. Una combinació de sabors senzillament espectacular!


Ingredients per a 6-8 racions:

  • 200 grams de xocolata negra per fondre
  • 125 grams de mantega
  • 100 grams de sucre blanc
  • 50 grams d'ametlla mòlta
  • 3 ous mitjans
  • 2 cullerades d'Agredolç de Porto 
  • mitja cullerada d'aroma de vainilla
  • un pessic de sal

Encenem el forn, a dalt i a baix, a 160º.

En un bol posem la xocolata i la mantega tallades en trossos petits. A potència màxima, escalfem uns 20 segons la xocolata al microones. Mesclem amb una espàtula per integrar bé els ingredients. Tornem a escalfar la xocolata al micro en intervals de 20 segons fins que aconseguim una crema llisa i sense grumolls. Afegim a la xocolata fosa el sucre, l'aroma de vainilla, l'agredolç de Porto, els ous una mica batuts, i la sal. Barregem els ingredients a ma fins que estiguin ben integrats i, per últim, afegim l'ametlla mòlta. Aboquem la massa en un motlle, prèviament untat amb una mica d'oli o folrat amb paper d'enfornar, i el fiquem al forn uns 30 minuts o fins que al punxar-lo amb una broqueta aquesta no surti tacada de massa. El temps dependrà de cada forn i del motlle que feu servir. Jo aquesta vegada he fet servir un motlle rectangular d'un 22 cm x 17 cm.

Els maduixots els he tallat a quarts i els he ruixat amb unes gotes d'agredolç i una mica de sucre. Els he deixat macerar un quart hora aproximadament. Després els he repartit per sobre el brownie, just abans de servir-lo.


Recepta inspirada en la del blog Cakes para tí.