Platillo de botifarra esparracada

Ara ja fa uns dies es va tornar a celebrar el Dijous Llarder a la PlaƧa Major de Vic. Una tradiciĆ³ ja molt arrelada, en la que podem gaudir de bons moments grĆ cies a la organitzaciĆ³ d'Osona Cuina i la participaciĆ³ d'Osona Terra i de l'Escola d'Hostaleria d'Osona. No hem d'oblidar que parlem d'una comarca amb un fort lligam amb el porc i els seus productes derivats; llavors no Ć©s d'estranyar que el plat estrella de la jornada fos el ja esperat entrepĆ  de porc rostit.

Els preparatius de la festa, que compta amb la col·laboraciĆ³ d'Osona Turisme, comencen sempre la nit anterior, quan comenƧa a rostir-se el porc a la PlaƧa Major. Al matĆ­ podem fer l'espera mĆ©s agradable tot esmorzant un bon entrepĆ  de botifarra, cansalada o botifarra negra. TambĆ© ens podem distreure amb el concurs de la millor truita d'Osona o fent una visita guiada en companyia d'un dels guies de l'Oficina de Turisme de la ciutat.

DesprĆ©s de dinar a la plaƧa, en mig d'un ambient alegre i festiu, Ć©s el moment de pensar en omplir el cistell amb productes de la comarca. En el nostre cas, i per seguir mĆ©s tard amb la festa, varem proveir-nos d'unes botifarres excel·lents i d'una de les nostres ratafies preferides. AixĆ­, per aquest plat, varem triar una botifarra crua de Fussimanya, i una botifarra negra i una d'ou de la Carnisseria Codina. Per completar la recepta tambĆ© varem fer-nos amb una Ratafia Bosch.

Per aprofitar la tarda varem fer una visita a la Companyia Cervesera del Montseny. Una empresa que es va fundar l'any 2007 per un grup d'amics aficionats a la bona cervesa. La seva gama de cerveses Ć©s amplia i de gran qualitat, i d'entre totes elles em va cridar l'atenciĆ³ la nova Lager. Una cervesa amb tot el carĆ cter de les cerveses artesanes del Montseny, d'estil German Pils. Tant a aquells que sou fans de les lager, com aquells que mai triarĆ­eu una cervesa d'aquest estil us recomano de tastar-la.  Per tant, la meva recomanaciĆ³ Ć©s acompanyar un platillo de botifarra esparracada amb aquesta cervesa.


La preparaciĆ³ d'aquest plat Ć©s forƧa senzilla i molt versĆ til. Si bĆ© la primera intenciĆ³ Ć©s preparar un platillo que serveixi per fer un aperitiu al voltant d'una taula mentre gaudim de la cervesa, tambĆ© el podem fer servir com a plat principal a l'hora de dinar. A tĆ­tol personal, m'agrada preparar aquesta recepta en una cassola de fang que poso al mig de la taula per poder anar picant mentre fem unes cerveses. Us recomano de provar-ho!

La combinaciĆ³ de botifarres que us proposo per aquesta recepta Ć©s un suggeriment. La part principal la marca sempre la botifarra crua i trobo que tant la botifarra negra com la botifarra d'ou hi donen un punt que a mi m'agrada molt. Us recomano combinar-les al vostre gust. AixĆ­, per a quatre persones ens caldrĆ :

  • 250 grams de botifarra crua.
  • 100 grams de botifarra negra.
  • 100 grams de botifarra d'ou.
  • 300 grams de bolets (fredolics o xampinyons).
  • 4 o 5 grans d'all.
  • 80 ml. de ratafia Bosch.
  • Unes branquetes fresques de farigola i romanĆ­.
  • Oli d'oliva verge extra.
  • Sal i pebre.


Primer netejarem els bolets i, si cal, els tallarem una mica. En aquest cas jo he triat fredolics, perĆ² el plat tambĆ© us quedarĆ  fantĆ stic amb xampinyons. Salpebreu-los al vostre gust i salteu-los en una paella amb una mica d'oli. Reserveu-los.

Ara cal preparar les botifarres. A la botifarra crua li traurem la pell i la farem a petites mandonguilles que siguin d'una mida agradable per anar picant. Aquesta Ć©s la botifarra que courem primer. La botifarra negra i la d'ou, la tallem a rodanxes d'aproximadament mig centĆ­metre de gruix, i les reservem per incorporar-les mĆ©s tard. Com hem triat unes botifarres de qualitat, fetes amb tripa natural, no cal pelar-les; aixĆ² ens ajudarĆ  a mantenir-ne la consistĆØncia.

En una cassola amb un bon raig d'oli posarem els grans d'all pelats. Quan veiem que comencen a coure's hi afegim la botifarra crua que anirem remenant amb cura. Quan comenci a agafar color, incorporem les branques de farigola i romanĆ­. Courem uns cinc minuts fins que la botifarra sigui rossa.

Ara reguem la botifarra amb la ratafia, fem una remenada i incorporem la resta de botifarres (negra i d'ou) i els bolets. Barrejarem amb compte i deixarem coure entre 10 i 15 minuts. Si veiem que la cassola queda seca hi podem afegir una mica d'aigua bullint. Quan el plat estigui gairebƩ cuit, salpebrarem al gust. Aneu amb compte amb el pebre si heu triat una botifarra que ja en porta!

Ara ja nomƩs ens cal deixar reposar cinc minuts amb el foc apagat, posar la cassola a la taula, obrir les cerveses i gaudir del moment en bona companyia. Salut!