355a edició de la Fira del Gall de Vilafranca del Penedès

El proper cap de setmana es celebra a Vilafranca del Penedès la 355a edició de la Fira del Gall, una fira centenària que manté l'aposta pel Gall del Penedès amb Indicació Geogràfica Protegida (IGP), la gastronomia d'alta qualitat i els vins de la Denominació d'Origen (DO) Penedès. Com cada any el principal protagonista serà el Gall del Penedès, i la fira permetrà als visitants viure l'experiència completa des de la seva criança a la seva degustació a través dels plats elaborats per l'ocasió pels restaurants participants a la Mostra Gastronòmica.


A la Fira del Gall trobareu el Mercat d'Aviram on podreu comprar aviram directament del pagès i dels membres de l'Associació de Criadors de la Raça de Gallines Penedesenca. Se'n vendran d'exemplars vius i de sacrificats prèviament, plomats, i també tallats. El servei d'escorxador i plomatge serà gratuït per les aus comprades al Mercat d'Aviram.

Com cada any es celebrarà el Concurs de Raça de Gallines Penedesenca on trobareu exemplars de les quatre varietats d'aquesta raça: aperdiuada, barrada, blat i negra tradicional, i també de gall negre millorat. No faltarà tampoc el Concurs del millor color de closca d'ou de la Gallina Penedesenca. Aquest any la raça convidada a la Mostra serà la "Valenciana de Chulilla".

A la Mostra Gastronòmica participaran sis restaurants: Cal Padrí, el Cigró d'Or, El Gat Blau, La Cucanya, Masia La Torre del Gall-Can Soler i Sant Jordi Ca la Katy. El tiquet d'accés a la mostra de cuina val 6 euros i inclou una copa de vi commemorativa, brou d’aviram, pa, garlanda, catànies i cafè. Els preus del plats oscil·len entre el 5,50 i 9 euros i es podran maridar amb 28 vins diferents, pertanyents a quinze cellers del Penedès. El preu de la copa de vi està entre els 2 i 2,50 euros.

Per tastar vins també podeu anar al Celler del Penedès, situat a la plaça del vi. El Celler comptarà també amb una Sala de Tast -s'han programat diversos maridatges i cal inscripció prèvia-, la Botiga de Nadal per comprar vins i productes locals de qualitat i el Tastavi, un espai dedicat a la degustació i maridatge de vins negres de la DO Penedès.

No podia faltar a la Fira del Gall un Aula de Cuina. Situada a la plaça de la gastronomia, podreu aprendre a cuinar el Gall del Penedès amb diferents receptes: tradicional, en escabetx, a l'estil oriental, a l'estil marroquí... També aprendreu a trinxar el gall i a fer truites amb gall del Penedès i amb torrons. No cal inscripció prèvia per assistir a les diferents activitats, però l'aforament és limitat.

Una de les novetats de l'edició d'enguany és el I Concurs del Millor plat cuinat amb Gall del Penedès amb IGP. Amb aquest concurs la fira vol promocionar la cuina d'un producte tan tradicional com el Gall del Penedès, però cuinat de manera innovadora.

A banda de la vesant gastronòmica, a la Fira del Gall de Vilafranca del Penedès també trobareu d'altres espais com la Fira d'Artesania i un ampli ventall d'activitats per a tota la família al llarg del cap de setmana. Podeu consultar aquí el programa de la Fira del Gall. 

Es recomana fer servir el tren per visitar la fira. El Trenet de la fira connectarà l'estació de tren amb el centre de Vilafranca i la zona firal.