Crema dolça de carbassa

Com podia resistir-me a provar aquesta recepta, si només llegint la recepta ja se'm feia la boca aigua? Una deliciosa crema dolça de carbassa servida amb sucre cremat per sobre. Una versió de la nostra clàssica crema catalana acompanyada de puré de carbassa, i amb molt menys sucre gràcies a la dolçor natural que aporta la carbassa. Una recomanació: serviu-la en cassoletes més aviat petites doncs atipa força.


Ingredients per a 3-4 racions:

  • 1 carbassa (necessitarem només 150 grams de puré de carbassa)
  • 4 rovells d'ou
  • 200 ml de llet semidesnatada
  • 200 ml de nata per muntar 
  • 70 grams de sucre blanc
  • 1 cullerada de canyella mòlta

Primer preparem el puré de carbassa. Encenem el forn, a dalt i a baix, a 200º. Netegem la carbassa i la tallem a rodanxes d'un parell de centímetres d'ampla, retirant les llavors i els fils. Les posem sobre una safata de forn prèviament folrada amb paper d'enfornar i les coem entre 30-40 minuts i fins que la carn de la carbassa estigui tendra -punxeu-la amb una forquilla per comprovar-ho-. Per que es cogui més ràpid, les cobrim amb paper d'alumini. Després de treure-les del forn, deixem que es refredin abans de retirar la pell i triturar-les amb una batedora de ma fins aconseguir un puré de carbassa sense grumolls. Mentrestant baixem la temperatura del forn a 100º.

Per aquesta recepta necessitem 150 grams de puré de carbassa. La resta la podem fer servir per fer una puré de verdures, uns smoothies o bé la podem congelar per fer magdalenes o bescuits. En aquest cas, cal que deixeu escórrer primer l'aigua del puré. Per això, poseu el puré dintre d'un colador fi, durant una hora aproximadament, i deixarà anar l'aigua sobrant.

En un bol, i amb l'ajuda d'una batedora de varetes, mesclem els rovells d'ou amb 50 grams de sucre. Els barregem a velocitat baixa perquè no volem que es faci escuma. Escalfem la llet i la nata fins que bullin i aleshores les afegim poc a poc als rovells, sense parar de remenar. Afegim la cullerada de canyella i per últim el puré de carbassa. Quan estiguin tots els ingredients ben integrats, repartim la crema en cassoletes i les fiquem al forn durant 50 minuts. La crema ha d'haver cuallat - l'heu de notar un pèl ferma si la premeu amb un dit-. Passat aquest temps, apaguem el forn i deixem les cassoletes mig hora més dintre del forn. Deixarem que es refredin abans de ficar-les a la nevera, tapades amb film transparent.

Les traurem de la nevera una estona abans de servir-les per que estiguin a temperatura ambient. Just abans de portar-les a taula, repartirem per sobre el sucre restant i el cremarem amb l'ajuda d'un bufador.


Recepta original: Potimarron crème brûlée de Doriannn