Pastís invisible de poma

Aquest cap de setmana em venia de gust fer un pastís per berenar, però que fos lleugeret - encara arrossego els estralls de les vacances 😅-. I revisant la llista de receptes pendents, he trobat la del Pastís invisible de poma. Pastís invisible perquè bàsicament el pastís és poma. Poma tallada en làmines fines. Una crema elaborada amb molt poca quantitat de farina, mantega i ous ens ajudarà a compactar les làmines de poma i donar-les-hi forma de pastís. Un pastís lleuger, ideal per als amants dels pastissos de poma.

Us aconsello menjar-lo un pèl tebi - el podeu escalfar uns segons al micro- i si us voleu donar-vos un caprici, acompanyeu-lo amb nata o gelat de vainilla.

Encara que per les quantitats dels ingredients he seguit la recepta del blog Mi gran diversión, he decidit aromatitzar la llet amb una branca de canyella i pell de llimona, seguint la recepta de la Sònia de Pa amb vi i sucre .


Ingredients per a 6-8 persones:

  • 5-6 pomes tipus Golden (uns 800 grams de pomes senceres)
  • 2 ous
  • 50 grams de sucre morè 
  • 20 grams de mantega
  • 100 ml de llet
  • una branca de canyella
  • pell de llimona
  • 70 grams de farina
  • una culleradeta d'impulsor químic tipus Royal
  • un pessic de sal

Per donar-li color a la superfície del pastís (opcional):

  • una cullerada de sucre morè
  • 15 grams de mantega  
  • melmelada d'albercoc

Encenem el forn, a dalt i a baix, a 200º.

Posem la llet amb la branca de canyella i la pell de llimona en un cassó, a foc suau, fins que bulli. Retirem el cassó del foc i deixem que la llet es refredi. Després la colem i la reservem.

Batem els ous amb el sucre morè fins que doblin el seu volum, uns 3-5 minuts.
Fonem la mantega i la barregem amb la llet. L'afegim als ous. Mesclem amb suavitat abans d'incorporar la farina amb l'impulsor químic i la sal, prèviament tamisats. Barregem tots els ingredients fins que estiguin ben integrats.

Pelem les pomes, retirem les llavors, i les tallem en làmines del mateix gruix. Us anirà molt bé tallar-les amb una mandolina - amb un gruix de 2-3 mm -. A mida que anem tallant les làmines, les anirem barrejant amb els ous batuts, i així evitarem que s'enfosqueixin per l'oxidació.

Folrem amb paper d'enfornar un motlle rodó d'uns 20cm. Aboquem dins la mescla d'ous i pomes tallades, vigilant que les làmines ens quedin ben planes. Enfornem 40 minuts a 200º. Passat aquest temps, repartim per sobre el pastís el sucre morè i la mantega tallada en trossets petits, i tornem a enfornar el pastís 10 minuts més.


Desemmotllarem el pastís quan s'hagi refredat una mica. Si li volem donar més brillantor, podem pintar la part superior del pastís amb una mica de melmelada d'albercorc, que haurem escalfat abans uns segons al microones, per fer-la més líquida.