Albergínies i bolets amb pasta

El llibre de La Cuchara de Plata que Jordi va comprar fa uns mesos s'està convertint en un dels llibres de receptes més consultats a casa. A tots dos ens agrada molt la cuina italiana. A més és un llibre molt pràctic perquè té dos índexs, un per receptes i una altre per ingredients. Així que quan tens, per exemple, un parell d'albergínies morint-se d'avorriment a la nevera i no saps què fer amb elles, agafes el llibre i busques receptes amb albergínies i segur que en trobes alguna que et faci el pes.

Ja estava una mica cansada de fer albergínies amb tomàquets, carbassons o pebrots. M'encanten les hortalisses però volia variar un mica. Per això m'he decantat per una recepta amb bolets. Encara que fa més de tardor, la combinació d'albergínies i bolets ens ha encantat. He fet servir diferents tipus de bolets deshidratats que tenia al congelador - des de que em van dir que es podien congelar, sempre en tinc a casa-. He afegit a l'aigua de cocció de la pasta una mica de l'aigua amb la que he hidratat els bolets, per donar-li més sabor i aroma al plat. I per afegir-li un toc més de tardor, he posat un pessic d'Herbes del Pallars Sobirà, una mescla d'herbes cultivades al Parc Natural de l'Alt Pirineu, que vam descobrir fa uns mesos al Mercat de les Espècies d'Argençola.


Ingredients per a 4 persones:

  • 320 grams de pasta curta tipus rigatoni
  • 20-25 grams de bolets deshidratats (o uns 200 grams de naturals)
  • 1 albergínia gran o dues de petites
  • un ceba petita
  • una dent d'all
  • 200 ml de nata per muntar
  • formatge parmesà ratllat
  • oli d'oliva verge extra
  • sal i pebre mòlt blanc
  • un pessic d'herbes aromàtiques 


Un parell d'hores abans de començar a cuinar, posem els bolets deshidratats en un bol amb aigua freda. La quantitat d'aigua que hem de posar és la justa per cobrir els bolets.

Tallem les albergínies a cubs petits, afegim sal i deixem que suïn una mig hora, així evitarem que amarguegin. Després les passem per sota l'aixeta i les escorrem bé abans de cuinar-les.

En una paella gran posem un bon raig d'oli i cuinem a foc suau la ceba, tallada ben petita, i la dent d'all pelada. Quan aquesta s'hagi daurat la retirem de la paella. Quan la ceba comenci a agafar color afegim les albergínies. Salpebrem. Quan les albergínies comencin a daurar-se afegim els bolets escorreguts, reservant l'aigua on s'han hidratat. Aboquem la nata líquida i continuem la cocció a foc suau i amb la paella tapada, uns 8-10 minuts, fins que l'albergínia estigui tendra. Remenem de tant en tant amb compte, i anem afegint l'aigua que hem fet servir per hidratar els bolets si veiem que la nata s'espesseix massa. A mitja cocció afegim les herbes aromàtiques.

Posem aigua a bullir amb sal per coure la pasta la dente, seguint les instruccions del fabricant. Afegim una mica de l'aigua dels bolets per donar més sabor i aroma a la pasta. Quan aquesta estigui al dente i ben escorreguda l'afegim a la paella i la mesclem amb la resta d'ingredients, durant un parell de minuts i a foc suau. Servim la pasta de seguida, acompanyada de formatge parmesà ratllat, millor si és acabat de ratllar.