La Vinya d'en Sabater: El conreu de la vinya a Santa Coloma de Gramenet

Sabies que a Santa Coloma de Gramenet hi han vinyes? I que amb el raïm elaboren el seu propi vi?
Ja fa uns anys que l'Ajuntament de Santa Coloma de Gramenet, a través de l'empresa municipal Grameimpuls, va posar en marxa un projecte de vinya experimental, la Vinya d'en Sabater, al Recinte Torribera, en uns terrenys cedit per la Diputació de Barcelona.


Els terrenys on ara es troba la Vinya d'en Sabater, ja eren nomenats en textos escrits pels monjos del convent de Sant Jeroni de Murtra. En concret, explicaven que la parcel·la que donava el raïm de millor qualitat, en aquella època, era la de la Cuscullada, situada en la muntanya a la falda de qual trobem avui la Vinya d'en Sabater.

I és que la zona on està ubicada Santa Coloma de Gramenet té una gran tradició vitícola. De fet, l'origen de la vinya colomenca es remunta a la civilització íbera. Al Museu Torre Balldovina es conserva una llavor de raïm carbonitzada trobada al jaciment íber del turó del Pollo. També Plini el Vell parlava als seus escrits del conreu de la vinya a la zona, i en escrits trobats al convent de Sant Jeroni de Murtra els monjos descrivien les varietats de raïms i els vins que s'elaboraven. Amb la fil·loxera va desaparèixer el conreu de la vinya a Santa Coloma, i només es va tornar a recuperar de manera testimonial als anys 70.

A la Vinya d'en Sabater hi han plantats més de 4.000 ceps. L'any passat van embotellar el seu primer vi, elaborat al Celler Cooperatiu d'Alella. Al tractar-se d'una vinya experimental els seus vins no es poden comercialitzar. No obstant, la Vinya d'en Sabater ha entrat recentment en la zona de producció de la Denominació d'Origen Alella. El projecte compta amb la col·laboració de l'Institut Català de la Vinya i el Vi (INCAVI) i de la Universitat de Barcelona.


A la Vinya d'en Sabater es conrea en ecològic quatre varietats de raïm, dos de negres, el garrut o monestrell i la garnatxa, i dues de blanques, la pansa blanca o xarel·lo i el picapoll. La situació de la vinya és privilegiada, per una banda pel tipus de sòl. La vinya està distribuïda en tres nivells, i cada nivell té un tipus de sòl diferent. En el primer nivell predomina el sauló, típic de la DO Alella. Al segon nivell predomina més l'argila i al tercer nivell el terra és més granític. El tipus de sòl i el clima, atemperat per la brisa marina, que també aporta salinitat a la vinya, fan d'aquesta zona un lloc privilegiat per conrear raïm des de fa segles.

A la vinya també trobem garrofers, ametllers i magraners, espècies vegetals associades tradicionalment al conreu de la vinya. S'ha potenciat el cultiu de plantes aromàtiques i amb flors per afavorir la presència d'insectes que lluiten contra les plagues de les vinyes de manera natural, fet que afavoreix la pol·linització i la biodiversitat de la zona. A més, com a vinya està propera a la font d'en Bartomeu, hi ha abundant vegetació de bardissa, el que confereix a tota la zona una gran importància ecològica, per la gran varietat d'ocells i petits mamífers que han  trobat aquí el seu lloc de cria. Tot plegat ha convertit aquesta zona també en un lloc de gran interès mediambiental.


Cada any entre els mesos de maig i juny es programen visites teatralitzades. Dos personatges, en Pere Pascali i en Jaume Galobardes, interpretats per actors del Teatre La Colmena, acompanyen als visitants per una passejada entre vinyes amb unes vistes espectaculars de Santa Coloma, Barcelona i el mar, mentre expliquen històries del passat vitivinícola de la ciutat i donen a conèixer el projecte experimental de recuperació de la vinya a Santa Coloma. Algunes visites també es vinculen a propostes com SantaColoma  DeGusta o el cicle "Raïms i Cultura"


Si voleu estar informats de les activitats que es programen al voltant de la Vinya d'en Sabater podeu seguir a les xarxes socials el perfil Gramenet Turisme. No us perdeu l'oportunitat de visitar aquest espai de gran interès natural i descobrir una mica més del passat de poble pagès de Santa Coloma de Gramenet.