Gust d'estiu amb #5gaspatxos

Ahir es va presentar a Mercabarna la campanya "Gust d'estiu amb #5gaspatxos". Una campanya que es farà divendres i dissabte d'aquesta mateixa setmana a cinc mercats de Barcelona. La  iniciativa, que es farà per primer cop, consistirà en un gran tast gratuït del gaspatxo tradicional andalús i de cinc noves versions que aprofiten la riquesa i varietat del producte de temporada estiuenc. En total es preveu servir més de 2.500 racions de gaspatxo fresc i natural a partir d'unes receptes que també s'oferiran a la clientela dels mercats durant aquests dos dies.


Es tracta d'una iniciativa conjunta del Gremi de Majoristes de Fruites i Hortalisses de Mercabarna, el Gremi de Fruiters de Barcelona i Província i Mercabarna. Podrem tastar aquests gaspatxos divendres 14 de juny als mercats de La Llibertat i de l'Albaceria i dissabte dia 15 als Mercats del Carmel i de Sant Antoni. A més a més, el mateix dissabte dia 15 es farà una presentació de les receptes d'aquests gaspatxos al mercat del Ninot de la mà del cuiner Pep Nogué.

El receptari de la campanya "Gust d'estiu amb #5gaspatxos" ha estat elaborat expressament per aquesta iniciativa pels cuiners Pep Nogué i Boglarka Dul i se'n distribuiran 12.500 unitats als diferents mercats municipals durant tot el mes de juny. A través d'Internet el podreu trobar a la web especialment creada per aquesta finalitat a www.5gaspatxos.com.

Per altra banda, i durant la presentació de la campanya d'estiu, el vicepresident de l'AGEM (Associació Gremial d'Empresaris de Fruites i Hortalisses de Barcelona), Pere Prats, va destacar que al ser el moment de l'any en que hi ha més fruita de proximitat d'origen català és durant l'estiu quan es comercialitza gairebé la meitat de la fruita de tot l'any. Pel que fa a aquesta temporada, s'espera vendre unes 235.000 tones de fruita, el que suposarà entre un 9 i un 10% d'increment respecte a 2018.

Pere Prats també ha avançat alguna de les novetats que aniran arribant a mercats i fruiteries. Destaca la síndria melona, un tipus de síndria amb forma de meló, que és un clàssic en altres països de la Mediterrània com Itàlia i Grècia, i que pot arribar a pesar 15 quilos. Tot i no ser una novetat, el préssec pla o paraguaià és una fruita que s'incrementa cada estiu pel seu sabor delicat i molt estable. També són tendència emergent els brots i els germinats, així com tota mena de fulles verdes.

Segons el vicepresident de l'AGEM, "el consumidor actual prioritza el sabor davant d'altres propietats, un consumidor exigent que cerca la qualitat i el sabor del producte". Cada cop més hi ha un interès creixent pel producte de proximitat que afavoreix la recuperació de varietats autòctones de les nostres comarques, com són l'albergínia blanca o l'amplia gamma de tomàquets on trobem el Montserrat, el pebrot (o nas de bruixa) i el cor de bou entre molts d'altres.