II Jornada Gastronòmica amb Productes de Cooperatives Agràries de Catalunya

Ahir es va celebrar a Barcelona la II Jornada Gastronòmica amb Productes de Cooperatives Agràries de Catalunya. L'acte, que és una col·laboració entre Caprabo i la FCAC (Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya), es va fer a l'espai Xef Caprabo de l'Illa Diagonal de Barcelona i va consistir en una demostració i degustació de cuina de proximitat de la mà del xef Nacho Arregui. La iniciativa vol posar en valor l'economia de proximitat a través de l'alta gastronomia.


Caprabo és una cadena de supermercats que aposta per la producció de proximitat, i actualment la meitat dels productes de proximitat a la venda en les seves botigues ja provenen de cooperatives agràries de Catalunya. El seu Programa de Proximitat per Comarques va néixer l'any 2013 i compta amb el suport de la Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC), de la Federació Catalana de DOP-IGP i del Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació de la Generalitat de Catalunya.

Amb aquestes col·laboracions, Caprabo ha introduït més de 2.600 productes de proximitat de les comarques catalanes, procedents d'uns 300 petits productors i cooperatives agrícoles. Això ha convertit Caprabo en el primer supermercat en oferir als seus clients els 11 productes catalans que disposen del segell europeu de Denominacions d'Origen Protegida. També és el primer en incloure el segell “Venda de Proximitat”, un segell que identifica els productes agroalimentaris catalans que per la seva proximitat redueixen al mínim el procés d'intermediació, cosa que repercuteix en benefici del productor i del consumidor.


Per la seva banda, la Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC) agrupa 214 cooperatives que representen un total de 32.625 socis i donen feina a gairebé 4.500 persones. Les cooperatives agràries neixen a Catalunya a les darreries del segle XIX per poder fer front comú a les dificultats del moment. Avui en dia un 20% de les cooperatives ja tenen més de cent anys d’història i són especialment vitals en sectors com l'oli, l'arròs, l'avellana, l'ametlla, la fruita o el vi, on aporten entre el 50 i el 85% de la producció catalana. Les cooperatives també tenen una presència important en el sector ramader amb la producció de llet, porcí, boví i mel.

El xef Nacho Arregui, assessor gastronòmic i xef executiu de Grupo Bassko, va oferir-nos un taller d'alta gastronomia, amb receptes elaborades amb productes de les cooperatives catalanes que es poden trobar als supermercats Caprabo. El taller ens va ensenyar com posar en valor els productes de la nostra terra, amb consells per treure'n el màxim profit. En aquesta ocasió el xef ens va oferir un menú de quatre plats principals i dos postres amb una elaboració molt acurada on varem poder apreciar la qualitat dels productes de les nostres cooperatives.