Gaspatxo Andalús, un plat amb propietats antitumorals

Ja us he parlat de la campanya "Gust d'estiu amb #5gaspatxos" que es va presentar la setmana passada a Mercabarna. Un punt molt interessant, del que no us vaig parlar, va ser la presentació d'una investigació que s'està realitzant a la Universitat d'Almeria, sobre aquest plat tan tradicional de la cuina andalusa.

El doctor Pablo Campra ens va fer cinc cèntims sobre la investigació que estan duent a terme i sobre la que ja han publicat algunes conclusions: El gaspatxo, a banda de ser un plat molt estiuenc, fresc i saludable, també presenta una elevada activitat antitumoral. Segons aquest doctor, això no vol dir que el gaspatxo curi el càncer, però sí s'ha demostrat que té un fort factor preventiu. Això serà així si el seu consum s'acompanya d'hàbits dietètics saludables i exercici físic.

Les fruites, verdures i hortalisses fresques ajuden a protegir del càncer, assegura el Dr. Campra, i afegeix que, per això, en les societats avançades hi ha una proporció molt més elevada de casos de càncer, perquè reduïm la ingesta de producte fresc de proximitat per augmentar-ne la de productes processats. Per aquest motiu recomana basar l'alimentació en producte vegetal fresc, de màxima proximitat, collit al punt òptim de maduració, i que hagi patit la mínima refrigeració possible.


El gaspatxo fresc aporta tots els beneficis del tomàquet, l'all, l'oli d'oliva verge extra i de les altres hortalisses que s'hi afegeixen. Això sí, hem de saber que un gaspatxo embotellat, tot i que estigui elaborat sense conservants ni colorants, és com a màxim la meitat de saludable que si el fem nosaltres a casa. Com diu el Dr. Campra, potser aquell gaspatxo no té processos químics, però en té de físics en sotmetre's al xoc tèrmic de la pasteurització que en fa perdre gran part dels nutrients.

Així que ja ho sabeu, aneu a la vostra fruiteria de confiança, compreu els ingredients, feu-vos el gaspatxo a casa amb producte fresc de temporada i gaudireu d'un plat fresc i amb efectes molt beneficiosos per la vostra salut.

Fer-lo no pot ser més senzill, en una olla, o en un cassó prou gran hi posarem els següents ingredients després de netejar-los i tallar-los a trossos:

  • 1 quilo de tomàquets madurs
  • mig pebrot vermell
  • mig cogombre
  • 1 ceba mitjana
  • 2 o 3 grans d'all
  • 1 llesca de pa de pagès (uns 30 a 40 grams)
  • 80 ml d'oli d'oliva verge extra
  • 60 ml de vinagre de garnatxa (o de xerès)
  • 120 ml d'aigua mineral
  • 1 culleradeta de sal
  • 1 pessic de pebre negre acabat de moldre

Ara ja només ens queda anar triturant tots els ingredients amb la batedora de mà fins a aconseguir que quedi el més fi possible. Finalment, us recomano passar-ho tot per un colador xinès amb l' ajuda de la mateixa batedora.

A partir d'aquesta proposta us recomano anar adaptant la recepta al vostre gust. Si us agrada més líquida hi poseu una mica més d'aigua, si la voleu més espessa poseu-hi menys aigua o una mica més de pa. Ajusteu el vinagre al vostre gust, o trieu-ne un d'una altra mena i, perquè no, també podeu experimentar posant-hi altres ingredients.

Salut!