Cuinant la memòria: Receptes per que no se'ns vagi l'olla

Tenia pendent de parlar-vos de la presentació del llibre "Cuinant la memòria. Receptes per que no se'ns vagi l'olla" a la que vaig assistir fa unes setmanes. Es tracta d'un recull de receptes fàcils i saludables publicat per la Fundació Catalunya-La Pedrera dirigit a persones amb deteriorament cognitiu, per ajudar-les a que segueixin cuinant i sent autònomes el màxim de temps possible.


En la creació de llibre han col.laborat la Fundació ACE i la Fundació Alícia. Durant la presentació del llibre, la doctora Mercè Boada, neuròloga i directora mèdica de la Fundació ACE, va explicar que el receptari no només promou que persones amb deteriorament cognitiu continuïn cuinant i mantinguin actives les seves capacitats el màxim de temps possible, sinó que també els ajudi a portar una bona alimentació i una dieta equilibrada, perquè alimentar-se bé és imprescindible per tenir una bona salut i un bon funcionament del cervell. I si a més, el menjar està ben cuinat i presentat, això incentiva a menjar millor. Amb els anys perdem papil·les gustatives i determinades malalties i fàrmacs poden afectar el nostre sistema digestiu i fer-nos perdre la gana. Un menjar atractiu i saborós pot ajudar-nos a contrarestar aquests efectes.


Per la seva banda, els tècnics de la Fundació Alícia han tingut en compte que els àpats siguin equilibrats. El receptari inclou 24 receptes -7 corresponen a plats complerts, 7 a primers plats, 7 a segons plats i 3 a postres- pensades per que al llarg de la setmana es puguin combinar, assegurant que tots els àpats continguin tots els grups d'aliments per que siguin saludables.


Totes les receptes inclouen fotografies i descripcions de tots els ingredients i estris que es necessitaran, cosa que ajudarà a fer la llista de la compra, i també una explicació senzilla de l'elaboració en tres passos, amb algun consell final per fer el plat més atractiu -els consells del xef-. A més, totes les receptes incloses en el llibre han estat adaptades tenint en compte les preferències d’alimentació de persones amb deteriorament cognitiu que participen al Programa de Reforç de la Memòria i la Salut (REMS), que es du a terme als espais socials de la Fundació. Entre les receptes que trobarem està la de la sopa d'all, la dels fideus a la cassola, la del xató de vilanova o la del púding de pera al microones.


La presentació de llibre va acabar amb una demostració en directe de l'elaboració d'algunes de les receptes de la mà del cuiner de la Fundació Alícia, David Gil.

El llibre té un cost de 9,95€ i es pot trobar a les botigues Laie i  Abacus. Els beneficis es destinaran al Programa de Reforç i Estimulació de la Memòria i la Salut (REMS) de la Fundació Catalunya-La Pedrera, dirigit a persones grans que comencen a tenir dèficits de memòria derivats d’una malaltia neurodegenerativa com l’Alzheimer o el Parkinson, d’un ictus, o bé vinculats al procés d’envelliment, i també a les seves famílies. L’objectiu de REMS és millorar la qualitat de vida i el benestar emocional d’aquestes persones, posant especial atenció a les capacitats i a l’autonomia personal el màxim de temps possible.


Informació i fotografies, Fundació Catalunya-La Pedrera.