49ª edició de la Fira de Sant Isidre de Viladecans

La presentació de la 49ª edició de la Fira de Sant Isidre i 18ª Mostra d'Entitats de Viladecans es va celebrar divendres passat a la finca agrícola Can Llopis, perquè l'edició d'enguany tindrà més sabor a horta que mai, i el producte fresc conreat al Parc Agrari del Baix Llobregat serà el gran protagonista.


Els assistents, una vintena de periodistes, bloguers i instagramers vam poder visitar quatre hivernacles de la finca de Can Llopis, on un dels seus propietaris, Jordi Llopis, ens va explicar alguns dels secrets dels conreus de productes com el tomàquet cherry pera, el tomàquet verd o el cogombre, com l'ajut dels borinots per pol·linitzar les flors o com es fan servir determinats insectes per controlar les plagues als conreus, evitant així l'ús de determinats productes químics.


La regidora de Comerç i Turisme de l’Ajuntament de Viladecans, Carme Cruz Gimeno, el
president del Gremi d’Hostaleria de Viladecans, Mingo Morilla, i el president de la Cooperativa
Agrícola de Viladecans, Carles Faura, van fer la presentació oficial de la Fira i ens van explicar les novetats d'edició d'enguany. Així aquest any trobarem un nou espai a la plaça de la Mediterrània, La Mostra Gastronòmica i de la Pagesia, que impulsen el Gremi d'Hosteleria i la Cooperativa Agrícola, on es podran degustar receptes i tapes elaborades amb productes de proximitat cuinats per als restauradors de la ciutat. No faltaran el Mercat de Pagès, els tallers de cuina -aquest any s'han organitzat tallers especialment per a nens de 7 a 12 anys-, l'Esmorzar de pagès i l'Exposició de Fruits del Camp. També s'ha organitzat una Tapa Solidària amb la que es recaptaran fons que es destinaran a l'Associació Contra el Càncer de Viladecans.


A banda del producte fresc conreat al Parc Agrari del Baix Llobregat, també es comercialitzarà la primera conserva local de carxofa sota la marca Tasta Viladecans. Es tracta d'una carxofa també conreada al Parc Agrari cuita i envasada al buit. Abans la Cooperativa Agrícola i l'Ajuntament ja havien impulsat altres dues conserves -un sofregit de tomàquet i crema de carbassa- de l'horta local.

Entre les activitats organitzades de caire gastronòmic per aquest any trobarem un taller de cata de vins amb una demostració de pintura amb vi; la presentació del catàleg de productes de Tasta Viladecans; showcookings on el tomàquet i la carxofa seran els ingredients protagonistes o tallers de cuina per que els petits de la casa aprenguin a fer batuts de fruita o amanides d'arrossos, i els no tan petits, a fer dolços amb flors comestibles. Tota la informació sobre les activitats programades les podeu consultar aquí.


Després de la presentació, la cuinera Cristina Roig, assessora gastronòmica del Parc Agrari, ens va fer posar-nos el davantal per elaborar tot un seguit de plats amb productes acabats d'agafar del camp, amb els que dinaríem tots els assistents a l'acte. Així vam preparar un fals hummus de carxofa, uns espaguetis de carbassó amb pesto verd, unes broquetes de cogombre i tomàquets cherry amb salsa de iogurt i menta, un carpaccio de mongetes pintes amb tomàquet cherry i per postres, unes broquetes de maduixes amb fondue de xocolata.

És un privilegi tenir una horta tan a prop de casa nostra, que ens abasteix de producte fresc. Fires con la de Sant Isidre de Viladecans, ens donen l'oportunitat de gaudir d'aquest tresor. Degusteu i compreu producte fresc i de proximitat, però no només a la Fira de Sant Isidre, sinó quan aneu a fer la compra diària, sempre que sigui possible. Apostar pel producte de proximitat no només beneficia la nostra salut sinó que també repercuteix en l'economia local.

Ens trobem el proper cap de setmana a Viladecans.Salut i bona fira de Sant Isidre!