Tast de Primavera al Celler de Bàrbara Forés

Sempre és un bon moment per visitar cellers. Si a més coincideix que el Celler Bàrbara Forés organitza una nova edició del Tast de Primavera en Setmana Santa, doncs encara millor. Fa cinc anys que vaig tastar per primera vegada un dels seus vins, el Blanc Bàrbara Forés, i des d'aleshores que tenia pendent visitar algun dia al seu celler. El Tast de Primavera ha estat l'excusa perfecte. Hem gaudit del paisatge de la Terra Alta, hem fet un tast del seus vins i hem visitar el celler a la casa pairal de la família, situada al centre de Gandesa, acompanyats per la Carmen i la seva filla Pili, dignes hereves de la Bàrbara Forés, nascuda al 1828, una dona de caràcter, que influí sobre el seu fill, Rafael Ferrer Forés, per que fes construir un celler a la casa pairal i s'iniciés en el negoci de la comercialització de vins embotellats, a finals del segle XIX. Arribada la dècada dels 90 del segle passat, el celler va començar a fer els seus propis vins, convertint-se en pioner en l'elaboració de vins a la comarca de la Terra Alta.


Actualment el celler treballa unes 30 hectàrees de vinya, repartides entre diferents finques dins del municipi de Gandesa. En una d'aquestes finques, La Sendroseta, vam començar el Tast de Primavera, amb unes espectaculars vistes de la comarca de la Terra Alta.

Vam iniciar el tast, a peu de vinya, amb el nou vi de la nova col·leció En Moviment, també coneguts com el vins de la Pili,  l'Ancestral, un vi escumós elaborat seguint el mètode ancestral, com el seu nom indica, que vol dir que aquest vi escumós té una sola fermentació, a diferència del mètode tradicional, que en té dues. Amb el mètode ancestral, el most comença a  fermentar en dipòsit i abans de que s'acabi la fermentació s'embotella, perquè acabi aquest procés en ampolla. L'Ancestral és un monovarietal de morenillo, una varietat autòctona, prefil·lòxerica, de poca graduació, poc àcida i molt fresca, que va estar a punt de desaparèixer al ser substituïda per altres varietats més productives.


També vam tastar el Blanc de Bàrbara Forés, i l'Abrisa't, que és el vi que s'elabora amb el raïm de les vinyes de La Sendroseta. Un vi de finca, a diferència del Blanc que és un vi de paisatge, perquè s'elabora amb raïm de diferents finques. Tots dos estan elaborats amb garnatxa blanca, que és la varietat estrella de la DO Terra Alta.

L'Abrisat és un homenatge a una manera de fer vins blancs gairebé desapareguda. Els vins blancs brisats,  típics de la Terra Alta, s'elaboraven seguint un procés similar al que es segueix per elaborar vi negre, deixant que el vi fermenti amb la seva brisa, és a dir amb la rapa, la pellofa, la polpa i el pinyol. Els vins brisats s’elaboraven tradicionalment a les masies i cases de pagès pel seu propi consum.

Abans de marxar cap al celler, hem fet una petita passejada per la finca, mentre la Carmen i la Pili ens explicaven que a més d'elaborar vins en ecològic, han fet un pas més enllà, treballant per recuperar la fertilitat de la terra, fent servir adobs d'origen animal i vegetal, i reduint les llaurades, com a mesura contra la sequera, un problema cada vegada més important, en zones com la Terra Alta, de pluges minses.


Per últim, hem fet una petita visita al celler, situat a la casa pairal, i hem tastat el Quintà, elaborat amb garnatxa blanca de vinyes de més de 70 anys, i el Templari i la Coma d'en Pou, tots dos vins de finca,  elaborats amb garnatxa negra i morenillo i syrah respectivament.


Per posar el punt i final a la visita hem gaudit del Dolç de Bàrbara Forés, un vi dolç naturalment dolç elaborat amb garnatxa blanca. La particularitat d'aquest vi dolç de garnatxa blanca és que el raïm es verema i deixar uns deu dies penjat per que deshidrati, abans de premsar-lo. A més no se li afegeix alcohol. Un vi perfecte per arrodonir una fantàstica jornada.


A banda del Tast de Primavera, el celler fa visites a les vinyes i al celler durant tot l'any, de manera que qualsevol cap de setmana pot ser una bona oportunitat per conèixer el celler Bàrbara Forés i la comarca de la Terra Alta. A més, cap el desembre organitzen el Tast de Tardor, amb una passejada per espais de la Batalla de l'Ebre. Una experiència que combina història, agricultura, paisatge i vins. Una experiència única per descobrir el nostre país a través dels seu vins.