Amanida de llenties i arròs

Des del moment en que els humans varem començar a conrear la terra que els llegums han estat un dels principals elements de la nostra alimentació. Ja en l'antiguitat els llegums, i molt concretament les llenties, han estat una base proteica de la dieta. Tot i això, els llegums són deficients en algun dels aminoàcids essencials per una dieta equilibrada. Per sort, aquells aminoàcids que són deficients en els llegums són alts en els cereals. És per això, que combinant cereals i llegums aconseguim una font completa de proteïnes.

Sense saber tot això, els nostres avantpassats ja creaven plats que inclouen llegums i cereals. Una de les combinacions que ens proporcionen aquesta font completa de proteïna, són les llenties amb arròs. I si en fem una amanida, ens quedarà un plat fresc, saludable i equilibrat.


Ingredients
  • 200 grams de llenties seques
  • 80 grams d'arròs llarg
  • 1 llauna petita d'olives farcides d'anxova
  • 1 llauna de tonyina en oli d'oliva
  • 1 ou dur
  • 1 pastanaga
  • 2 fulles d'enciam
  • ½ pebrot vermell
  • ½ pebrot verd
  • ½ ceba tendra
  • 1 tomàquet per amanir.
  • 1 fulla de llorer
  • 2 grans d'all
  • Sal i oli d'oliva verge extra
A cadascú de nosaltres ens agrada més que predomini un sabor o un altre, així que les quantitats d'ou, pebrot, ceba, enciam, tomàquet, tonyina i olives són orientatives. Ajusteu-les segons els sabors i colors que vulgueu potenciar en el vostre plat.

Preparació

El plat és fàcil de fer, però cal coure els ingredients per separat, el que farà que la preparació sigui una mica lenta. És per aquest motiu que les quantitats que us suggereixo us facilitaran unes 6 racions que podeu conservar uns dies a la nevera en un recipient de vidre ben tapat.

Coure les llenties

Les llenties són un llegum de fàcil cocció; no cal posar-les en remull amb anterioritat com faríem amb les mongetes o els cigrons.

Posem les llenties en una olla, amb una fulla de llorer, un gra d'all i un raig d'oli. Omplirem l'olla d'aigua freda (sense sal) que cobreixi les llenties ben bé 4 o 5 dits per sobre i la posem al foc fort.

Quan arrenqui el bull, retirem l'escuma que es pugui fer a la part superior, tapem l'olla i la posem al foc mínim. Just que es mantingui bullint amb la màxima suavitat, així les llenties quedaran més senceres. Les mantindrem al foc aproximadament una hora.

Quan siguin cuites, retirem la fulla de llorer, el gra d'all, escorrem les llenties i les esbaldim amb aigua freda. Les deixem refredar.

Bullir l'arròs

Posem a bullir suficient aigua amb un raig d'oli i un gra d'all. Quan l'aigua bulli hi aboquem l'arròs i el deixem bullir fins que sigui cuit. Això seran uns 15 a 20 minuts depenent del tipus d'arròs.

Un cop cuit, escorrem l'arròs i l'esbaldim amb aigua freda. El deixem refredar.

Preparació de l'amanida

Tallem la ceba a tires i la pastanaga i el pebrot a bocins més o menys quadrats. Els posem tots junts en una paella amb oli calent i els saltem fins que la ceba agafi una mica de color. Retirem del foc i deixem refredar.

Tallem l'enciam a tires, les olives a rodanxes i el tomàquet a bocins. Escorrem la tonyina i l'esmicolem. Ratllem l'ou dur.

Ja només ens cal posar tots els ingredients en un bol, barrejar-los bé i salar al nostre gust.
Personalment, en el moment de servir-ho al plat, m'agrada moldre-hi al damunt una mica de pebre blanc. També s'hi pot afegir un rajolí d'oli d'oliva verge extra.

Aquest és un plat fantàstic per fer un dinar de carmanyola. Bon profit!