Cóc de Vi de Nous

El Vi de Nous és un licor tradicional de casa nostra que s'elabora a partir de vi negre. En altres temps, especialment abans de la fil·loxera, aquesta mena de licors eren força populars, però de mica en mica han anat caient en l'oblit. En certa manera podem dir que aquest licor és cosí germà de la ratafia, ja que parteix d'una maceració de nous verdes, però aquí s'acaba la semblança. Després de la maceració, es barreja el resultat amb aiguardent, sucre i vi.

Actualment tenim la sort que la cooperativa Tres Cadires ha recuperat aquest licor artesà i ens ofereix un Vi de Nous que fa les delícies dels amants dels vins dolços. Com ells ens diuen, es tracta d'un licor a cavall entre el vi i l'aiguardent on el sucre proporciona la dolçor i les nous verdes l'aroma.

Tres Cadires és una cooperativa de desenvolupament local amb l'objectiu de revitalitzar el territori i vocació de transformació local. És per aquest motiu que trobareu el Vi de Nous en establiments arrelats al territori que aposten per les begudes de la terra i els productes de proximitat.


En aquest cóc trobareu unes postres tradicionals, dels que feien les nostres avies amb productes que fàcilment podeu tenir a casa. Només us caldrà fer-vos amb una ampolla de Vi de Nous, o dues, que també anireu bevent a base de xarrups mentre aneu menjant uns talls d'aquest cóc. Pel meu gust us recomano posar a la nevera el Vi de Nous i consumir-lo fresc.

Ingredients :
  • 250 grams de farina 
  • 200 grams de sucre
  • 150 ml. de Vi de Nous
  • 50 ml. de llet sencera
  • 50 ml. d'oli d'oliva verge extra
  • 3 ous mitjans
  • 60 grams de panses sense pinyol
  • 60 grams de nous pelades
  • 2 culleradetes de postres d'impulsor químic (Royal)

Inicialment, farem servir farina blanca de blat i sucre blanc, però us aconsello provar la mateixa recepta amb farina d'espelta i sucre morè integral de canya. En aquest cas obtindreu un cóc encara millor.

Una estona abans de començar a preparar la recepta haureu de posar la meitat de les panses (30 grams) a remullar amb el vi de nous. Recomano que les mantingueu en remull com a mínim una mitja hora.

El primer pas serà separar rovells de les clares i posar-los en un bol. Reservem les clares que haurem de muntar a punt de neu.

Afegim el sucre, la llet i l'oli als rovells d'ou i ho barregem fins a tenir una mescla ben homogènia. Ara escorrem les panses i les reservem, i afegim el vi de nous a la mescla i barregem una estona. Ara és el moment d'incorporar la farina i l'impulsor i batre fins que la barreja sigui ben homogènia i amb un aspecte lleugerament esponjós.

Posem dins la mescla les panses que teníem remullades i la meitat de les nous lleugerament esmicolades. També aboquem al damunt les clares d'ou que ja tenim a punt de neu. Ara, amb una espàtula de fusta, anirem barrejant els ingredients amb moviments suaus, envolvents, de baix a dalt, just per que tots els ingredients quedin ben integrats.

Aboquem la barreja dins del motlle, que ja tenim greixat amb una mica d'oli o mantega, i enfornarem uns 45 minuts a 160º. Després el deixem refredar abans de desemmotllar-lo. I per últim, el gaudim amb els amics acompanyat d'uns xarrups de vi de nous ben fresc.

Nota: En cas de fer servir un motlle rodó, us anirà bé un d'uns 20 centímetres de diàmetre. En cas de fer-ne servir un de rectangular, les mides aproximades seran de 20x24 centímetres.