Temporada de Carxofes al Parc Agrari del Baix Llobregat.

Coneixes el Parc Agrari del Baix Llobregat? És una extensió de terra de conreu de 3.348,02 hectàrees que ha abastit de producte fresc a la ciutat de Barcelona des de fa segles. El fet de tenir aquest terreny agrari a gairebé 10 km de la ciutat de Barcelona, la converteix en una de les poques capitals europees, si no és l'única, que disposa d'extensions de conreu tan a prop.

Actualment el Parc Agrari, que s'estén per 14 poblacions del Baix Llobregat i el Barcelonès, compta amb 250 explotacions agràries i ramaderes en funcionament, perquè al Parc Agrari no només es conrea la terra sinó que també es crien ovelles i aus, entre elles l'única amb Indicació Geogràfica Protegida (IGP), el pollastre Pota Blava.

Tota la zona està gestionada pel Consorci del Parc Agrari, que té la seva seu en una masia restaurada del segle XIX, la Masia Can Comas. Aquest organisme treballa per preservar aquest patrimoni natural dels avenços de la indústria i de les infraestructures i promou i incentiva la comercialització de les fruites i verdures conreades al Parc sota la marca Producte Fresc-Parc Agrari del Baix Llobregat, una marca que distingeix uns productes de gran qualitat degut a les excepcionals condicions de la zona on es conreen: el sòl fèrtil del delta del Llobregat, la disponibilitat constant d'aigua i un clima temperat.

I quin és el conreu més emblemàtic del Parc Agrari? doncs la Carxofa. La més preuada, la de la varietat blanca de Tudela, amb una dolçor i tendresa que la fan única i la diferencien d'altres de la mateixa varietat conreades en altres zones, gràcies a les condicions del sòl i del clima del Parc Agrari.

Coincidint amb que estem en plena temporada de carxofes, Turisme Baix Llobregat ha organitzat un seguit d'activitats per donar a conèixer el Parc Agrari del Baix Llobregat i el seu patrimoni natural i gastronòmic. Així, aquest mes de març s'han organitzat visites en família a la Masia de Can Comas per descobrir les verdures que es conreen al Parc i visitar el seu arborètum, amb 62 varietats d'arbres fruiters tradicionals del Baix Llobregat, sortides en bicicleta per visitar els camps de carxofes o les dues Carxofades populars que es duran a terme al Prat i a Sant Boi de Llobregat. També pots comprar als Mercats de Pagès que s'organitzen en diferents poblacions del Baix Llobregat durant tot l'any, on pots omplir el rebost amb producte fresc i de proximitat directament del productor. A més, els restaurant pertanyents al col·lectiu Sabors de l'Horta han preparat menús especials on la Carxofa és la gran protagonista. Entre els restaurant que hi participen, nosaltres hem visitat el Major 36 de Gavà, un restaurant amb més de 30 anys d'història, amb una acurada selecció de plats elaborats amb la millor verdura conreada al Parc Agrari i un tracte molt cordial. Per que aneu obrint gana, aquí teniu alguns dels plats que vam poder degustar, con la carxofa confitada amb foie caramel·litzat, el roger amb arròs salvatge i verdures del Parc Agrari, les favetes amb carxofes i bacallà confitat o el magret d'ànec amb verduretes i confitura de poma.
Aprofita fins al maig per gaudir de totes les activitats organitzades per l'Especial Carxofa del Baix Llobregat, i descobreix el patrimoni natural i històric d'aquesta comarca i assaboreix la seva gastronomia basada en un producte fresc, de qualitat i proximitat.