Un parell de receptes amb bolets de cultiu exòtics

A casa sempre hem fet servir els bolets tradicionals, com els xampinyons i els bolets silvestres, el rovelló, el rossinyol, el camagroc...Fa unes setmanes però, de la ma de Laumont i de l'AGEM, l'Associació Gremial d'Empresaris Majoristes de Fruites i Hortalisses de Barcelona i Província, vam descobrir els bolets de cultiu exòtics. Bolets d'origen asiàtic que es conreen aquí, i que es poden trobar a la majoria de supermercats. Haig de reconèixer que fins ara no m'havia fixat gaire en ells, de fet no els havia tastat mai -no soc aficionada a la cuina asiàtica-, però ara resulta que els trobo fins i tot a la fruiteria del meu barri.

He tastat els enoki i els shimaji, o bolets de faig. El primers són llarg i blancs, tenen una textura cruixent i un gust dolcenc. Els shimeji són més curts i amples, també tenen una textura cruixent, i un regust final que recorda les nous. Aquest tipus de bolets són perfectes per introduir una mica de varietat en la nostra dieta diària i per donar un toc diferent als nostres plats. A més, tingueu en compte que els bolets tenen poques calories i són una font de fibra, de vitamines i minerals, i estimulen les nostres defenses.

He preparat amb aquests bolets dos receptes perfectes com a entrats: uns farcellets de cansalada amb  enoki i unes patates saltejades amb shimaji. Us animeu a provar-les a casa? Si ho feu, expliqueu-me si us han agradat.
Farcellets de cansalada amb bolets enoki:
  • un paquet de bolets enoki
  • 6 talls de cansalada fumada
  • sis escuradents 
  • un grapat de llavors de sèsam torrat
Netegem els bolets amb un drap humit. Els hi tallem els extrems. Separem els bolets en grups i els emboliquem amb una llesca de cansalada. Fem servir els escuradents per "tancar" la cansalada i que no se'ns desfacins els farcellets.
En una paella els cuinarem a foc suau, fins que la cansalada estigui ben daurada; aleshores posarem els farcellets en una safata i els decorarem amb llavors de sèsam torrat. Servim immediatament. 


Patates saltejades amb bolets shimeji:
  • 4 patates petites 
  • un paquet de bolets shimeji
  • un cullerada de mantega
  • oli d'oliva verge extra
  • Brisura de Tòfona en brandy o oli amb tòfona
Bullim les patates amb aigua i sal. Les tallem en rodanxes gruixudes i les reservem.
Escalfem una mica d'oli i mantega en una paella i quan la mantega comenci a fer bombolles, aboquem els bolets i els saltegem fins que estiguin lleugerament daurats. A continuació afegim les patates en rodanxes i les saltegem uns minuts, barrejant-les amb els bolets amb compte per que no se'ns desfacin. Afegim un rajolí de brisura de tòfona al brandy, o d'oli de tòfona i servim immediatament. També podem fer servir un oli aromatitzat amb herbes, com el romaní o la farigola.


Receptes inspirades en els blogs Cook Almost Anything i Spice The Plate.