Pasta amb fals pesto de carbassó i festucs

Dissabte al matí vam anar fins Mataró, per fer una passejada i comprar maduixots del Maresme. Per ser sincers, anàvem per comprar maduixots i, ja que hi érem, fer una passejada. No hi havia anat mai al mercat del dissabte de la Plaça de Cuba, però un company de la feina em va dir que els pagesos de la comarca hi posaven les seves parades, i cap allà que hi vam anar. Naturalment vam comprar els maduixots, d'un productor d'Arenys de Munt, i entre altres coses, uns carbassons preciosos. Molts no entendreu la meva fal·lera per les parades de pagesos als mercats setmanals, segurament perquè potser allà on viviu podeu comprar directament al pagès, però jo visc a un poble del Vallès Occidental on, al mercat setmanal, només venen producte de Mercabarna, per això quan puc faig uns quants kilòmetres per anar a comprar a pagès o visitar mercats setmanals com el Mataró.

Doncs amb els carbassons del Maresme vaig preparar aquest fals pesto, perquè en lloc d'alfàbrega i pinyons fem servir carbassó i festucs. Naturalment aquesta salsa té un gust més suau que la feta amb alfàbrega, ideal doncs pels detractors de l'alfàbrega que també hi han. Les quantitats són aproximades perquè, com sempre, us aconsello que aneu tastant i afegint poc a poc els ingredients i si voleu poseu més o menys quantitat segons el vostre gust.


Per a quatre persones:
  • 320 grams de espagueti
  • 100 grams de cansalada tallada en tires
Pel fals pesto:
  • un carbassó petit
  • 50 grams de formatge parmesà o grada padano ratllat
  • 50 grams de festucs crus
  • oli d'oliva verge extra
  • pebre blanc mòlt
  • sal
En una paella saltegem la cansalada tallada en trossos petit i la reservem a banda. Tallem el carbassó en trossets petits i els enrossim una mica en la mateixa paella on hem cuinat la cansalada, afegint una mica d'oli. Els escorrem bé d'oli i els fiquem en el got de la batedora, amb la meitat del formatge ratllat i la meitat dels festucs. Aboquem una mica d'oli d'oliva i ho triturem tot. Afegim una mica de sal i pebre blanc mòlt. Anem afegim la resta de formatge i festucs, i una mica més d'oli fins aconseguir la textura que ens agradi. Al final rectifiquem de sal i pebre.

Quan la pasta estigui cuita, seguint les instruccions del fabricant, l'aboquem a la paella on hem cuinat el carbassó, afegim la cansalada cuita i el fals pesto i ho mesclem tot, a foc fluix. Servim immediatament.



Recepta inspirada en una del blog L'amaranto e il melograno.