Bica de nata

També anomenada Bica blanca de Laza, es tracta un bescuit típic del poble de Laza, a Ourense. És un bescuit de molla densa, però que no embafa, amb un gust suau i delicat. És un dels primers bescuits que vaig fer quan vaig entrar en el món dels blogs de cuina, perquè és molt fàcil de fer i es prepara molt ràpid amb una batedora de varetes, i molt més amb un robot de cuina, però tenia la recepta oblidada des de feia molt de temps, fins que l'altra dia, preparant merenga, em vaig recordar d'ella. Us aconsello que feu servir clares pasteuritzades perquè en necessiteu 8 o 9 ous, i els rovells es descarten.


Ingredients:

  • 315 grams de clares d'ou pasteuritzades a temperatura ambient
  • 350 grams de sucre blanc més 50 grams més per repartir per sobre la massa abans d'enfornar-la
  • 250 grams de farina de força
  • 200 grams de nata 35% MG
  • un pessic de sal
  • canyella en pols opcional

Encenem el forn a dalt i a baix a 190º.

En un bol gran batem les clares fins que comencin a agafar cos; aleshores afegim a poc a poc el sucre, sense parar de batre, i fins que aconseguim que les clares ens quedin consistents. A continuació, incorporem poc a poc la meitat de la farina, prèviament tamisada, i la mesclem a ma amb una espàtula amb moviment embolcallants, i amb compte per que les clares no perdin volum. Semimuntem la nata i l'afegim a les clares, barrejant-la a ma amb la resta d'ingredients. Per últim, aboquem la resta de la farina, i la mesclem manualment fins aconseguir una massa ben llisa.


Posem la massa en un motlle folrat amb paper d'enfornar. Jo he fet servir un motlle d'alumini d'un sol us amb una capacitat de 2,2 litres. Repartim per sobre la massa el sucre - en la recepta original posen fins a 150 grams de sucre, i una cullerada de canyella, opcional- i l'enfornem 35 minuts o fins que, quan la punxem amb un escuradents, aquest surti net o amb molles.

És un bescuit que va guanyant amb els dies, encara que no crec que us duri gaire a casa.

Recepta del blog The Culinary Scene