Bescuit de poma, mel i llimona o el pastís de poma de la concòrdia

A casa tenim un gran dilema: a tots ens agrada el pastís de poma, però un sector és de pastissos de poma més aviat prims, fets amb pasta de full, on el que predomina és la poma, i l'altra sector és de pastissos de poma amb molt bescuit i poca poma. La que us porto avui és la recepta de la concòrdia, perquè malgrat tenir una base de bescuit, es fa servir un motlle baix i molt ample de manera que el bescuit queda força prim i, a més, pórta molta poma per sobre. A més, he fet servir melmelada de poma amb mel de Tros de Mos per pintar-lo per sobre, que ha potenciat molt més el gust de poma, de manera que el resultat ha estat fantàstic: tots han menjat pastís i ningú s'ha queixat de si era massa gruixut o massa prim, si tenia massa poma o massa poca...tots tenien la boca ben plena, gaudint d'aquest deliciós pastís que, a més, es prepara en un moment.


Ingredients per a 6-8 persones:

  • 150 grams de sucre
  • ratlladura de dues llimones
  • 135 grams de mantega a temperatura ambient
  • 4 ous
  • 160 grams de farina de rebosteria
  • 10 grams d'impulsor químic Royal
  • 1 cullerada de mel
  • 2-3 pomes Golden
  • melmelada de poma amb mel de Mos de Tros

Encenem el forn, a dalt i a baix, a 180º.

En un bol posem el sucre i la ratlladura de llimona i la barregem amb les mans -d'aquesta manera potenciem l'aroma i el sabor de la llimona-. Afegim la mantega -la podem estovar escalfant-la uns segons al microones- i la mesclem amb el sucre amb una batedora de varetes, mentre anem afegint els ous, un a un. Batem tots els ingredients fins aconseguir una crema suau i emblanquinada. A continuació, afegim la farina i el llevat químic, prèviament tamisats, i per últim la cullerada de mel.  Quan estiguin tots el ingredients ben integrats, aboquem la massa en un motlle rectangular, prèviament folrat amb paper de forn, de 22x15 cm. Pelem les pomes i les tallem, primer per la meitat, i després en làmines fines que repartirem sobre la massa, sobreposant unes sobre les altres. Enfornem 30 minuts, punxant el bescuit amb un escuradents abans del treure'l del forn, per comprovar que està fet -l'escuradents ha de sortir net-.

Deixarem refredar el pastís abans de treure'l del motlle. Si heu fet servir paper de forn per folrar el motlle, podem treure'l del motlle, i deixar-lo refredar sobre una reixeta, sense retirar el paper, fins que es refredi del tot. Mentrestant, el pintem per sobre amb melmelada - si no és molt líquida, diluïda amb una mica d'aigua tèbia-. Us recomano fer servir la melmelada de poma i mel de Mos de Tros que encara potencia més el gust de la poma. També podeu fer servir melmelada d'albercoc o de préssec.

El pastís es pot servir a temperatura ambient o bé tebi, acompanyat de nata o gelat de vainilla.

Recepta de Postres Lecturas n.23