Temps de maduixes al Maresme del 28 d'abril al 10 de juny

Diumenge 29 es va celebrar a Sant CebriƠ de Vallalta la primera de les Fires de la Maduixa d'aquesta temporada al Maresme. El 6 de maig es celebrarƠ a Canet de Mar i Sant Iscle de Vallalta, el 12 i 13 de maig a Sant Pol de Mar i el 13 tambƩ a Arenys de Munt.

Segons Marc de San Pedro, els primers camps de cultiu de maduixes aparegueren a Calella sobre el 1920, amb plantes importades de FranƧa, i desprĆ©s, amb la davallada del conreu de la vinya, es van estendre a poblacions properes, amb condicions climĆ tiques i topogrĆ fiques semblant, Sant Iscle, Sant CebriĆ , Canet, Sant Pol, Arenys de Munt... Aquestes poblacions situades a la zona mĆ©s muntanyosa de la comarca del Maresme, no disposen de plana pel cultiu de l'horta, sinĆ³ de terrenys amb forƧa pendent i amb un microclima molt favorable pel cultiu de la maduixa, a mĆ©s d'un sĆ²l amb saulĆ³ que facilita el drenatge de l'aigua, ideal pel desenvolupament d'aquest tipus de plantes.


El conreu de la maduixa al Maresme va arribar al seu punt Ć lgid als anys 80 del segle passat, exportant-se inclĆŗs fora de les nostres fronteres. Aleshores el 80% de la producciĆ³ de maduixes de l'Estat espanyol provenia de la comarca del Maresme. PerĆ² als anys 90 arribaren al mercat les maduixes de Huelva i del Marroc i moltes explotacions van haver de tancar. Els productors que han arribat fins als nostres dies han optat per oferir un producte de gran qualitat per competir amb les maduixes que arriben de fora.

Es van arribar a cultivar centenars de varietats diferents de maduixes, perĆ² avui en dia es conreen principalment quatre, la mĆ©s coneguda la varietat "pĆ”jaro", de color vermell intens, sabor molt dolƧ amb un punt Ć cid, molt aromĆ tica i mĆ©s petita que la que arriba des d'Huelva. Hi ha diferĆØncia de preu, Ć©s el que tĆ© la qualitat; nomĆ©s cal que us deixeu guiar per l'aroma que desprĆØn la del Maresme i pel seu color, resultat d'arribar al mercat en el seu punt Ć²ptim de maduraciĆ³, fet que repercuteix tambĆ© en el seu sabor, deliciĆ³s.

El problema Ć©s que Ć©s difĆ­cil trobar maduixa, o millor dit maduixons, del Maresme mĆ©s enllĆ  de les comarques properes, perquĆØ per aconseguir la mĆ xima qualitat, la maduixa s'ha de collir quan estĆ  madura, i aleshores es fa malbĆ© de seguida, raĆ³ per la que no aguanta transports massa llargs.

Si on viviu no arriben les maduixes o maduixons del Maresme, i encara que arribin, ara teniu una bona excusa per anar el cap de setmana al Maresme i comprar-ne directament del productor, a mĆ©s de gaudir tambĆ© de les activitats programades per cadascuna de les Fires, i assaborir els menĆŗs especials elaborats pels restaurants de zona, amb les maduixes com a ingredient estrella.

Per tenir tota la informaciĆ³ sobre els productors de maduixa del Maresme, els comerƧos on les podeu adquirir, els restaurant i establiments que participen en les jornades gastronĆ²miques de la maduixa, i les activitats organitzades per cadascuna de les fires, podeu consultar el llibret informatiu publicat pel  Consorci de PromociĆ³ TurĆ­stica Costa del Maresme amb la col·laboraciĆ³ de la Xarxa de Productes de la Terra del Consell Comarcal del Maresme. I per Benvinguts a PagĆØs, podreu visitar les explotacions de Can Marpons i L'Hort del DĆ­dac.