#Gastroplans pel cap de setmana del 28 i 29 d'abril

Comencem els #gastroplans que us proposem per aquest cap de setmana a Gavà, al Baix Llobregat, on es celebra la 65ª edició de la Fira d'Espàrrecs. Es tracta d'una fira multisectorial on l'agricultura, el comerç, l'artesania i l'automoció tindran en seu lloc juntament amb un munt d'activitats de caire cultural. Totes les activitats les podeu consultar en la seva pàgina web. Nosaltres però, destaquem  dos espais: el Pavelló Jacme March, on dissabte 28 s'inaugurarà la Mostra Agrícola, i la plaça de Jaume Balmes, que acollirà la 5ª edició de GastroGavà i el Mercat del Camp, on podreu comprar directament del productor producte fresc conreat al Parc Agrari del Baix Llobregat.

GastroGavà és una acció gastronòmica que té com a protagonistes la restauració gavanenca, l’Espàrrec de Gavà i els productes locals i de temporada, i que està organitzada per l’Ajuntament, amb la col·laboració de l’Agrupació de Restauradors de Gavà, i la producció de l’Associació de Gastronomia i Turisme del Baix Llobregat (AGT). A la Plaça Jaume Balmes s'oferiran tapes elaborades per 18 restauradors de la ciutat amb producte fresc de l'horta gavanenca i del Parc Agrari del Baix Llobregat. A més hi haurà també la segona edició de la Mostra de vins on s'oferiran tasts de vins de la terra. La música en petit format, el concert del dia 28 de la ma de Dalton Bang i el showcooking a 4 mans que AGT i cerveses San Miguel organitzen al voltant de l’Espàrrec de Gavà, amb restauradors com el Manel Armengol (Major Trentasis) o la Susana Aragón (CèNTRIC gastrobar) seran altres de les activitats de que podreu gaudir aquesta setmana a la Fira d'Espàrrecs de Gavà.

Dissabte a la ciutat de Barcelona, arriba la primera edició de Mercats Paral·lels, al Parc de les Tres Xemeneies del Poble Sec. Mercats Paral·lels neix d'una col·laboració entre Eat Street i Mercat de la Terra. Una festa de la gastronomia sostenible i una oportunitat per que xefs i restaurants facin barri i connectin amb petits productors locals. El resultat serà street food de tot arreu amb producte de proximitat: uns yummy tacos elaborats amb producte del Parc Agrari del Llobregat, un pastís amb maduixes del Maresme, una cheeseburger amb formatge dels Pirineus o unes gyozas farcides de carn de vedella eco i Km0.

I a Mont Sant Benet, a Sant Fruitós de Bages, i durant tot el cap de setmana, torna una nova edició d'Alicia’t, la festa de la gastronomia de les comarques de Barcelona, amb més de 150 activitats programades per a totes les edats, i que podeu consultar aquí. A Alicia't podreu conèixer i tastar els productes agroalimentaris més singulars fets a les comarques de Barcelona, descobrir els atractius turístics i gastronòmics del territori, gaudir de tallers de cuina i un munt d'activitats més. Entre les comarques que hi trobareu representades estarà el Baix Llobregat, que presentarà propostes com la Ruta Torrelles Sensacions o la Ruta de l’Oli a Collbató. També es podran degustar productes de proximitat com la Foska Ratafia, i plats elaborats pel col·lectiu gastronòmic CUBAT del Baix Llobregat i el xef Albert Mendiola, del restaurant Marimorena de Sant Boi de Llobregat, proclamat Cuiner de l’any 2017, i també membre del col·lectiu Els Sabors de l'Horta del Baix Llobregat.

També estarà representada la comarca de l'Anoia, amb la participació directa dels productors Espina de Ferro, La Lenta, Els Minairons, Fruits del Secà i Ben Plantats.


Molt recomanable el taller que tindrà lloc demà dissabte a les 16.30 hores, que anirà a càrrec del restaurador Manel Pla i l’expert en patrimoni, Pere Tardà. L’activitat constarà d’una exposició de productes a través d’un recorregut per la comarca. Així es farà una primera etapa que anirà de l’altiplà de Calaf fins a Jorba on es presentarà el vi sumoll 1 i el cigronet de l’Alta Anoia, la segona etapa anirà del coll de la Panadella fins a Jorba per a presentar els cereals i el de pa de cereal autòcton. La tercera etapa transcorrerà pel riu i el Camí-Ral de l’Aragó i exposarà l’horta i les favetes. La quarta etapa serà un repàs del riu Anoia, on es parlarà d’aigua i paper amb el vi sumoll i l’arròs Paperer. Finalment, la cinquena etapa que treballaran els assistents que s’apuntin al taller, tractarà l’aigua de l’Anoia per terres del vi amb el préssec fortesa – préssec en almívar amb gelat de raïm.

Bon cap de setmana!