65ª edició de la Fira d'Espàrrecs de Gavà

Del 27 al 29 d'abril, la Fira d'Espàrrecs de Gavà celebrarà la seva 65ª edició. Una fira que va néixer l'any 1932 com a concurs exposició d'un producte que només es produeix als camps situats a les Sorres de Gavà. Va ser als anys trenta quan el cultiu de l'espàrrec blanc va arribar al seu màxim esplendor, amb un producció que sobrepassava les sis mil tones anyals. La Guerra Civil Espanyola i la postguerra van impedir la continuïtat de la fira, que no es va reprendre de manera continuada fins l'any 1948. La transformació social i econòmica que ha experimentat Gavà, ha fet que la Fira que abans era agrícola ara incorpori altres sectors com el comercial i el gastronòmic; així trobareu a la Fira la Mostra Comercial, Artesanal i d'Automoció. També s'han organitzat un munt d'activitats culturals, socials i esportives que podeu consultar a la pàgina web que aquest any estrena la Fira, firaesparrecgava.cat


Els espàrrecs que es conreen a Gavà provenen d'Holanda, però l'adaptació al nostre clima, sòl i cultiu ha donat lloc a una varietat pròpia, que s'anomena espàrrec del país. La varietat de Gavà ha desenvolupat una planta més longeva, que dóna un fruit més prim, un punt més amarg i més saborós. La raó per la que el conreu ha tingut tant d'èxit a les Sorres de Gavà, i no a la resta del delta del Llobregat, és perquè que aquesta zona té una gran extensió de sorres, i el subsòl té molta humitat. L'espàrrec és blanc perquè no li dóna el sol, creix cobert de terra, encara que també es tapa amb plàstics foscos muntats sobre arcs metàl·lics per evitar la llum. Es cull a ma i es comercialitza en manats, triats per classes i gruix.

A la Fira destaquem dos espais: el Pavelló Jacme March, on dissabte 28 s'inaugurarà la Mostra Agrícola, i la plaça de Jaume Balmes, que acollirà la 5ª edició de GastroGavà i el Mercat del Camp.


La Mostra Agrícola és l'ànima de la Fira i és el reflex de l'esforç i la il·lusió de la pagesia gavanenca per que la Fira d'Espàrrecs es mantingui fidel als seus orígens agrícoles. Allà trobareu exposades les Paneres de verdures, els Lots d'espàrrecs, elaborats amb les tres varietats d'espàrrecs, blanc, morat i verd, les Paneres artístiques, composicions de tema lliure elaborades amb l'indispensable espàrrec i tot tipus de productes del camp i les Paneres artístiques de llavors. Tots ells participaran en el Concurs d'espàrrecs i paneres, que es va celebrar per primer cop l'any 1932. Al sortir del Pavelló firal trobareu dues exposicions fotogràfiques dedicades al món agrícola: "Espàrrecs i Agrícola" i "La pagesia de Gavà".


A la 5ª edició de GastroGavà, organitzada per l'Ajuntament de la ciutat i l'Agrupació de Restauradors de Gavà, amb la col.laboració de l'Associació de Gastronomia i Turisme del Baix Llobregat, participen enguany 18 restaurants de la ciutat, que elaboraran tastets amb l'espàrrec de Gavà i els productes locals com a ingredients principals, tapes com les que podeu veure a les fotos. Hi hauran dues opcions de tiquet: l'Opció 1: quatre tapes+dos begudes per 12 euros, i l'Opció 2: una tapa+una beguda per 3,5 euros. En el mateix espai gastronòmic s'inclourà una mostra de vins elaborats amb varietats produïdes en comarques de l'entorn del Baix Llobregat, de la ma de dos cellers locals: Bacu's i La Vinya. Es posarà a la venda un únic tiquet de 10 euros que inclourà 4 tasts de vins i una copa. Podreu degustar les tapes amenitzades amb actuacions musicals, showcookings i tallers infantils.


A la mateixa plaça trobareu el Mercat del Camp on podreu comprar productes de l'horta gavanenca directament del productor. Productes frescos del camp a la taula.

Com a novetat, al carrer Sant Pere trobareu un nou espai dedicat a les flors i les plantes on podreu comprar directament de vivers de Gavà i de floristeries i jardineries locals. Repetirà en la Fira l'Espai dels Petits Pagesos, que estarà ubicada al pati de l'escola Jacme March, i on els petits podran participar en un munt de tallers per aprendre a manadar espàrrecs, fer paneres artístiques, melmelada....

Podeu seguir la Fira d'Espàrrecs de Gavà també a les xarxes socials,twitter, facebook i instagram.