I Jornada de Cuina de Proximitat a Caprabo amb Productes de Cooperatives Agràries de Catalunya

A començaments de març es va celebrar a l'espai Chef Caprabo d'Illa Diagonal la I Jornada de Cuina de Proximitat amb Productes de Cooperatives Catalanes, organitzat per Caprabo i la Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya.

L'acte va consistir en un taller d'alta gastronomia amb productes de cooperatives catalanes que es comercialitzen en els supermercats Caprabo. De la ma del xef Jeroni Castells, del restaurant Les Moles d'Ulldecona, amb una estrella Michelin, es van elaborar en el taller unes gominola d'oli d'oliva verge extra i de vinagre balsàmic, un arròs de galeres i carxofes i un enganyatall de macarrons a la bolonyesa, realitzats amb mel, que van donar el punt dolç a la jornada.


Segons el responsable de Productes de Proximitat de Caprabo, Fernando Tercero, amb aquest acte Caprabo vol utilitzar l'espai Chef Caprabo com una eina per potenciar i posar en valor la producció de proximitat a través de la gastronomia de qualitat. 

Caprabo és la companyia de supermercats que més aposta per la producció de proximitat mitjançant el seu Programa de Proximitat per Comarques, nascut el 2013, i que compta amb el suport de la Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC), la Federació Catalana de DOP-IGP i el Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació de la Generalitat de Catalunya. Gràcies al Programa de Proximitat s'han introduït en els últims anys fins a 2.400 productes de proximitat de diferents comarques catalanes, procedents d'uns 300 petits productors i cooperatives agrícoles.

De fet Caprabo és l'únic supermercat que compta amb els onze productes amb Denominació d'Origen Protegides (DOP), com l'Arròs del Delta de l'Ebre, l'Avellana de Reus, el Formatge i la Mantega de l'Alt Urgell i la Cerdanya, la Mongeta del Ganxet, la Pera de Lleida i Olis de les cinc DOP catalanes, les Garrigues, Siurana, Baix Ebre-Montsià, Terra Alta i l'Empordà.


El President de la FCAC, Ramon Sarroca, va destacar el fet de que als supermercats Caprabo, referent de productes de proximitat, es puguin trobar productes de cooperatives catalanes, en concret va subratllar que poder apropar el nostre producte, donar-lo a conèixer i explicar a potencials consumidors que es troba a supermercats Caprabo és molt important per als productors i per a les seves cooperatives.

La iniciativa de les Jornades de Cuina de Proximitat amb productes de cooperatives catalanes vol posar en valor l'economia de proximitat mitjançant l'alta gastronomia. Des de Caprabo i amb la col·laboració de la FCAC es treballa per fomentar el consum i el coneixement dels productes de cooperatives agroalimentàries.

Caprabo, el supermercat més antic de Espanya, té centres a Catalunya i Navarra, i actualment forma part del Grup Eroski. Va ser també pioner en la venda d'alimentació per internet. Avui en dia és el  supermercat urbà de prestacions amb el major nombre de referències per metre quadrat.

La Federació de Cooperatives Catalanes aglutina 241 cooperatives, el 20% de les quals tenen més de cent anys. Són vitals en sectors de l'oli, la fruita seca, l'arròs, la fruita, els cítrics i el vi, i generen entre el 50-85% de la producció catalana segons el sector, amb important presència també en l'àmbit ramader, en concret en la producció de llet, en el sector porcí, boví de carn i mel.

Fem país consumint productes catalans, ja que la riquesa que generen es queda també a casa nostra. I amb Caprabo, encara els tenim més a prop de casa.