#Gastroplans per Setmana Santa

Per Setmana Santa no podien faltar fires i festes arreu del territori. Comencem amb una dedicada a uns dolços típics d'aquestes dates, els bunyols. I és que aquests dies es celebra a Sant Feliu de Guixols, al Baix Empordà, la Fira del Brunyol, una fira de reduïdes dimensions, però on podreu tastar el millors brunyols de la ciutat acompanyats de ratafia i licor Bonet. Entre les activitats programades, que podeu consultar aquí, destaquem els tallers de rebosteria i la masterclass de xocolata.

Pels amants del formatge hi han dues cites aquest cap de setmana, una a Sort, al Pallars Sobirà, la 8ª Mostra de Formatges Artesans de Catalunya, i l'altra a Ribes de Freser, al Ripollès, la Fira Formatgera de la Vall de Ribes. A Sort trobareu tasts de formatges, taller per aprendre a elaborar mató, un rissoto popular solidari i concerts-vermut. A Ribes de Freser, només el diumenge dia 1, trobareu més de 30 parades d'artesans, de les quals més de la meitat seran exclusivament de formatges; una selecta varietat de formatges de vaca, cabra i ovella, tendres, curats amb llet crua i amb llet pasteuritzada, i també pastissos de formatge i mató, entre d'altres delícies formatgeres.

També trobareu una mostra de formatges artesans al Mercadal de Torà, a la comarca de la Segarra, on cada Divendres Sant, a la Plaça del patí de Torà es recuperen les tradicions del mercadal de fa cent anys, i on trobareu també productes artesans de qualitat. A més, durant tot el matí es podrà visitar el Museu de la Fusteria (Cal Ventureta), el Museu de Cal Gegó (carrer Baix), el Museu del Pa (carrer del Forn) i l'exposició del Molí de la Font.

No mancarà tampoc una selecció de formatges artesans, divendres i dissabte, a la Fira Flor de Neu de la Pobla de Lillet, al Berguedà, a banda dels millors embotits de la zona. A la Fira també hi trobareu una programació d'activitats relaciones amb el món de la muntanya.

I acabem la primera part dels #gastroplans per aquesta Setmana Santa a Calella (Maresme), on es celebra la primera edició d'aquest any del Carpe Birren, un festival itinerant on els protagonistes són el públic, la cervesa artesana i productes gastronòmics de proximitat. Al festival hi trobareu a més música en directe, maridatges i activitats lúdico-culturals.

A banda de les fires i les mostres gastronòmiques, aquests dies podeu gaudir d'un munt d'activitats a diferents poblacions catalanes, com les que ha organitzat a Solsona, Solsona Experience. Entre elles el TastaSolsona, una visita guiada on descobrireu el nucli històric de Solsona i els seus secrets més ben conservats: els comerços més antics de la ciutat, parant especial atenció a l'artesania i als productes agroalimentaris locals. La visita acaba amb un tast de productes del territori. Les places són limitades. 

També es una bona opció aquests dies visitar els cellers de les diferents Denominacions d'Orígen Catalanes. Molts d'ells han organitzat activitats especials per aquests dies (la majoria amb reserva prèvia), com Empordàlia (Alt Empordà), que ha organitzat un recital enopoètic, una activitat que marida vi amb poesia en un entorn privilegiat, la sala de criança del celler de Pau. El Celler Cooperatiu d'Artès (Bages), també ofereix una visita guiada al seu celler i un tast dirigit de vins especials: rancis, vermut, ratafia, vi dolç i cava semi, maridats amb dolços d'Artés. I el Celler Masroig, (Priorat),  ha organitzat visites a diferents hores per que pugueu esmorzar, fer el vermut o berenar al finalitzar la visita al celler. 

I si esteu per Barcelona ciutat, i teniu ganes de calçotada, aquest dissabte teniu l'última oportunitat de participar a les calçotades urbanes que organitza el Mercat de la Terra d'Slow Food Barcelona, al Parc de les Tres Xemeneies del Poble Sec de Barcelona.  

Espero que us hagin agradat els #gastroplans que us hem proposat i, sobretot, que gaudiu d'aquesta Setmana Santa. Es retrobem a l'abril.