#Gastroplans pel cap de setmana del 3 i 4 març

Comencem els #gastroplans per aquest cap de setmana amb una bona notícia, i és que torna el Mercat de la Terra de Sitges, organitzat per Slow Food del Garraf i Penedès i l'Ajuntament de Sitges. Tornarà a estar ubicat a la Plaça de Catalunya, i a banda de poder omplir el cistell amb productes de proximitat i temporada, podreu gaudir aquest dissabte d'una calçotada ecològica i de proximitat amb els calçots de Green Hort, de Vilafranca del Penedès, just acabats de collir. Per 6 euros es podran degustar cinc calçots, amb la seva salsa, pa ecològic i una cervesa artesana de La Sitgetana.

Un Mercat de la Terra Slow Food està constituït per productors i gent local que ofereixen productes sans i de qualitat, directament del productor, sense intermediaris, a preus justos i amb la garantia d'haver-los produït de manera artesana, tradicional i sostenible, potenciant la cultura gastronòmica i la biodiversitat local.

Del Garraf marxem cap al Vallès Oriental, perquè durant tot el cap de setmana es celebra la Fira de la Botifarra de la Garriga. Per l'edició d'enguany, els organitzadors han ampliat l'espai de restauració al centre de la Plaça de l'Esglèsia, per acollir l'espai gastronòmic i l'espai cansalader. En aquest espai s'han organitzat demostracions i activitats, con la calderada termal o el taller de fer botifarres. També estarà present a la Fira l'Associació Agrària de la Garriga.
 A més aquest any s'han organitzat les primeres Jornades Gastronòmiques de la Botifarra, en la que participen establiments de la població amb diferents ofertes gastronòmiques on, naturalment, la botifarra serà la protagonista. Tota la informació sobre la Fira la trobareu a visitlagarriga.cat. Coincidint amb la Fira, s'han programat visites guiades per conèixer el ric patrimoni cultural de la ciutat.

Si anem cap al Solsonès, aquest cap de setmana es celebra la 14ª Fira del Trumfo i la Tòfona i 3ª Festa del Vi de Solsona. Entre les activitats organitzades trobareu també la Fira de Productes Alimentaris i Exposició i venda de productes de l’Associació de Productes Artesans i de Qualitat del Solsonès. Un dels actes més destacats serà el taller d'iniciació a la cata de vins de la ma d'en David Seijas, sommelier del Bulli durant els anys 2000 al 2014.

Solsona és un dels pocs territoris a Catalunya on es conrea la trufa, coneguda com el diamant negre de la cuina, un fong que intenta fer-se un forat en la cuina més casolana; per això fires con la del Berguedà, que es va celebrar la setmana passada, o la de Solsona, comercialitzen productes elaborats amb aquest producte, i els restaurants de Solsona ofereixen durant aquest cap de setmana plats amb trufes i trumfos com a principals protagonistes.

Per la seva banda, el trumfo és un tipus de patata de mida petita que es conrea a uns 1.200 metres d'alçada, i que té un sabor més potent que la patata tradicional. Els visitants a la fira podran aprofitar per tastar els trumfos amb pela, una recepta local que s'ha recuperats els últims anys.

La Fira també ofereix la possibilitat de conèixer la ciutat de Solsona, mitjançant unes visites guiades que s'han organitzat al llarg del cap de setmana.

Diumenge a la Bisbal del Penedès es celebra la Festa del Vi Jove i de l'Oli Novell a la Cooperativa de Cellers Domenys que l'any passat va celebrar els 100 anys. Un esmorzar popular,  l'exposició i venda de vi, oli i cava, parades de productes alimentaris i artesans i una mostra d’oficis antics són algunes de les activitats que s'han organitzat per l'edició d'aquest any.

I per acabar els #gastroplans que us proposem per aquest cap de setmana us recordem que Març és el mes de les carxofes al Parc Agrari del Baix Llobregat. El proper 18 de març es celebrarà la Carxofada i durant tots els caps de setmana de març Sombici organitza passejades en bicicleta pel Parc Agrari amb visites a pagès, tastet de producte de proximitat i opció de dinar a un restaurant de Sant Boi. Per consultar horaris i preus, entreu a la seva pàgina web. Una molt bona opció per conèixer aquest important patrimoni natural i gastronòmic que tenim a tocar de Barcelona ciutat.


Bon cap de setmana a tothom!