Passejada pel Parc Agrari del Baix Llobregat amb SomBici

Entre les activitats organitzades per l'Ajuntament de Sant Boi de Llobregat per celebrar la 18ª edició de la Carxofada, hi havia programada una passejada en bicicleta pel Parc Agrari del Baix Llobregat de la ma de SomBici, una cooperativa de treball associat, de caire social sense ànim de lucre, que es dedica a promocionar la bicicleta com a mitjà de transport sostenible i saludable. SomBici organitza rutes guiades per espais naturals i culturals com el Delta del Llobregat o la Colònia Güell. Els van conèixer l'any passat, a l'anterior edició de la Carxofada de Sant Boi, i ens ho vam passar tan bé que vam tornat a repetir aquest any.

EL Parc Agrari del Baix Llobregat s'estén per la vall baixa i el delta del Llobregat. És una de les zones agrícoles més antigues i fèrtils del nostre país. Té una superfície de 2.938 hectàrees repartides entre catorze municipis. Forma part de la Xarxa d'Espais Naturals protegits. No només té un gran valor ecològic, sinó que també és el rebost de menjar fresc de la ciutat de Barcelona.

Vam iniciar la passejada a la Plaça de l'Ajuntament de Sant Boi, pedalejant des del centre de la ciutat fins arribar a les portes de la Cooperativa Agrària Santboiana, situada en un dels accessos d'entrada al Parc Agrari del Baix Llobregat. La Cooperativa va estar present a la Carxofada venent directament la seva apreciada Carxofa Prat.


Vam circular pels camins del Parc Agrari, gaudint del paisatge i de les construccions característiques de les masies disseminades per la zona, fins arribar a Cal Notari, on conreen tot tipus de verdures i hortalisses de manera ecològica. L'Olivier ens va explicar com es cultiva la carxofa Prat, varietat blanca de Tudela, que degut a les excepcionals condicions climàtiques i del terreny de la zona té un gust més intens, fresc i dolç que la varietat tradicional.


L'Oliver també ens va fer cinc cèntims sobre la història del Delta. Anys enrere només es conreava cereal i vinya però les canalitzacions que es van fer a la zona, com el Canal de la Dreta (del 1858) i el de la Infanta (del 1819) van ser decisius per fer del Baix Llobregat una comarca capdavantera en producció hortofrutícola, gràcies també a l'extraordinària qualitat de la terra i la bonança del clima.


Després vam tornar a agafar les bicicletes per tornar a la Plaça de l'Ajuntament i continuar gaudint de la resta d'activitats programades per la festa de la Carxofada.

SomBici realitza rutes guiades tots els dissabtes i diumenges -i alguns dies laborables-. A la seva pàgina web podeu consultar les seves propostes.

SomBici, una manera molt divertida de conèixer el patrimoni natural, gastronòmic i cultural d'aquesta zona del Baix Llobregat.