Foodies Experiences: Toni Rodríguez i la cuina vegana.

El passat dimarts vaig assistir en l'espai The Basement de Barcelona a la segona de les cinc ponències-showcookings del projecte Foodies Experiences, una iniciativa desenvolupada per l'agència PurpleBlue Comunicación per donar a conèixer als joves estudiants d'Hosteleria i Restauració, i altres persones interessades en la gastronomia, aquest món de la ma de professionals del sector. En aquesta ocasió, el convidat era el cuiner i pastisser vegà Toni Rodríguez

Prèviament a l'entrevista, es va fer la presentació d'uns productes de gran qualitat, els vinagres elaborats per Avgvstvs Forvm, i l'oli d'oliva verge extra de Torclum, un dels integrats de la Unió de productors i cuiners del Baix Penedès, Terra i Taula,


A continuació, Marisol Ochoa, la moderadora, va entrevistar en directe a Toni Rodríguez. Al llarg de l'entrevista en Toni va definir el que per a ell és la cuina vegana: "La cocina vegana para mí es cocina ética, donde no se usan ingredientes animales ni que procedan de un animal como puede ser el caso de la leche de vaca". Ell es va fer vegà als 18 anys, quan encara la cultura vegana i vegetariana no estaven tan esteses com avui en dia. Davant la manca d'opcions al carrer, va decidir fusionar el seu hobbie, que era la cuina, amb la seva opció personal vegana. Era informàtic però va decidir convertir-se en un cuiner vegà, començant rentant plats en un restaurant, i invertint moltes hores estudiant i experimentant.

Toní Rodríguez afirma que el veganisme ja no és una moda, sinó que és un estil de vida, perquè el veganisme és ètica, i que no es tracta de ser vegà per salut, sinó per ètica."Una fruta es sana y un postre, sea vegano o no, es un capricho. A veces es más un tema de que no sabemos comer, ni tampoco la procedencia o la elaboración de lo que nos vamos a comer”.

També va comentar que la postguerra va donar molt de protagonisme a la carn en la cuina diària, i que cal aprendre a cuinar les verdures: “El día que aprendáis a cocinar una coliflor, valorareis las verduras”, degut a que estem acostumats a cuinar-les molt de temps "quedándose pochas y sin sabor".

Ara, per a ell, ja no es tracta de cuinar sinó de experimentar amb nous ingredients. Un dels reptes és aconseguir substituts pels ous i la gelatina; són els ingredients més complicats de substituir en les receptes veganes. Ell fa servir per la clara proteïna de patata, i pels rovells, midó, encara que reconeix que no queden iguals.


Després de l'entrevista, vam gaudir d'un showcooking on Toni Rodríguez va elaborar tres receptes de postres veganes: Bombó blanc amb oli d'oliva verge extra Torclum, Panacota de coco amb vinagre Flavium de fruits vermells i Sablé de xocolata.

I per finalitzar, després de tastar les receptes elaborades en directe, es va sortejar un exemplar del seu últim llibre, "Las más exquisitas hamburgueses veganas".

Però les Foodies Experiences no acaben aquí; encara teniu l'oportunitat d'assistir a la resta de ponències programades per aquesta temporada. Aquí trobareu més informació sobre els ponents i com demanar invitació per poder assistir als propers events.

Si tinc l'oportunitat, ens veiem en la propera Foodies Experiencies, amb Javier de las Muelas.

Fotografies de Foodies Experiences.