Showcooking a la Fira del Tomàquet de Santa Eulàlia de Ronçana

La Fira del Tomàquet de Santa Eulàlia de Ronçana ja s'ha convertit en tot un clàssic en el nostre particular calendari gastronòmic. Aquest ha estat el tercer any consecutiu que hi anem i el segon que gaudim del tast de varietats antigues de tomàquets i de la degustació de tapes elaborades pel col·lectiu CuinaVO. L'esforç que dur a terme l'Associació Llavors Orientals per recuperar llavors de varietats antigues de tomàquet, no tindria continuïtat sense la tasca posterior d'incorporar aquestes varietats als mercats locals i a la cuina; per aquesta raó l'any 2012 es va posar en marxa la I Mostra Gastronòmica de Tomàquets del Vallès, on restaurants de la comarca ofereixen menús elaborats amb aquestes varietats antigues de tomàquets; en la mateixa línia, a la Fira del Tomàquet de Santa Eulàlia de Ronçana, els cuiners del col·lectiu CuinaVO ofereixen un showcooking amb degustació de tapes on l'ingredient principal són aquestes varietats antigues de tomàquets, per que el consumidor les conegui, les assaboreixi i les acabi demanant al mercat.

Dissabte es van organitzar tres tast i diumenge, dos. Nosaltres vam assistir a un dels tasts del dissabte, dirigits per l'Alma i en Pep Salsetes, on vam poder tastar, entre altres varietats, el Cor de bou, el Rosa Ple de l'Etern o el Pometa de Lluís Vila. Algunes d'aquestes varietats com el Rosa Ple de l'Etern Verdaguer o el Pometa de Lluís Vila han estat batejades amb els noms dels pagesos que van conservar aquestes llavors i les han fet perdurar fins als nostres dies i que després les han cedit a l'Associació de Llavors Orientasl per que en fessin difusió arreu.

Quatre van ser les tapes elaborades per l'ocasió:Aquí podreu trobar un trípic publicat pel Consell Comarcal del Vallès Oriental sobre les varietats antigues de tomàquets recuperades a la zona del Vallès. Gràcies a la implicació de persones i entitats com en Pep Salsetes de Llavors Orientals, el Convívium SlowFood Vallès, el Consell Comarcal del Vallès Oriental, l'Ajuntament de Santa Eulàlia de Ronçana,el Gremi d'Hosteleria del Vallès Oriental, CuinaVO i la Xarxa Productes de la Terra, de la Diputació de Barcelona s'han rescatat de l'oblit aquestes varietats antigues de tomàquets que destaquen pel seu intens sabor i aroma, res a veure amb els tomàquets que comercialitza la gran indústria agroalimentària. Depèn de nosaltres, com a consumidors, fer créixer la demanda d'aquests productes per que els nostres pagesos es puguin guanyar la vida cultivant aquestes varietats i mantenir així la biodiversitat del nostre país, i sobretot la pagesia.

Cuina Cinc ha dit...

Hola Anna!
A través de l'amic Josepb he arribat al teu blog i he llegit el teu post.
Felicitats! Que bé poder anar, compartir i "disfrutar" d'una bona estona en aquestes trobades. Des de que vaig escriure el post del Pa amb tomàquet tinc pendent anar-hi!! Allà posava l'enllaç de la Fira del tomàquet de Santa Eulàlia i m'agradaria molt poder anar.
Els meus cosins hi van cada any i planten llavors noves i ja tenen moltes varietats.
En Pep Salsetes una persona senzilla i sàvia, gran coneixedor del territori i de la cuina.
Gràcies per la crònica, poder llegir-la i esperant anar aviat.
Fina

Amblesmansalamassa ha dit...

Quina enveja!! No vegis la diferència d'un bon tomàquet d'hort amb els comprats normalment...aquí encara no han arribat,però ja els estic esperant!!Jijiji
Clara

Anna Pigarda ha dit...

Gràcies per llegir el post i espero que t'hagi engrescat per que no et perdis la propera Fira del Tomàquet de Santa Eulàlia de Ronçana. Val molt la pena i podràs degustar i comprar varietats de tomàquets recuperades com el pometa Lluís Vila o el Rosa Ple, espectaculars!!. Per cert he llegit el teu post sobre el pa amb tomàquet, fantàstic! tot un clàssic de la nostra cuina, tan fàcil de fer com de destrossar. Amb el teu permís el compartiré al meu mur de Facebook. Una abraçada!

Anna Pigarda ha dit...

Són una autèntica joia gastronòmica després de tants anys de menjar aquest tomàquets que de tomàquet només tenen en nom i el color. Que l'espera es faci curta, he,he!!