Carbassa Pâtisson farcida

Una paraula catalana que vaig descobrir gràcies als amics bloguers de les terres de l'Ebre va ser la paraula "xalar", que significa sentir un gran plaer o gaudir. Trobo que és una paraula preciosa que pel Vallès no havia sentit mai i que s'escau molt per descriure el que sento quan vaig a algun mercat de pagès i trobo alguna varietat de verdura o hortalissa que no conec; així que vaig xalar molt quan, en el Mercat de la Terra que organitza SlowFood Barcelona en el Parc de les Tres Xemeneies del Poble Sec, vaig descobrir aquesta varietat de carbassa, anomenada Pâtisson, Peter Pan, Pattipany o Sonetera.

M'ha costat força trobar informació a internet sobre aquesta carbassa. El pagès em va dir que es cuinava com si fos un carbassó, cosa que és certa si és prou tendre, però tot i així vaig aconseguir trobar per internet un blog que en parlava d'aquesta varietat antiga de carbassa d'origen francès, molt preuada al país veí com a delicatessen, i vaig trobar un parell de receptes per cuinar-la.  La vam tastar a casa i ens va agradar molt el seu gust suau i amb un toc de nou; no tenia gust a carbassa sinó més aviat a carbassó, però més saborós, i amb una textura més semblant al carbassó que a la carbassa; un mix carbassa-carbassó que va resultar ser una gran descoberta.... a veure ara on la torno jo a trobar!!


Ingredients per a dos persones:
  • 2 carbasses pâtisson mitjanes (si no les trobeu podeu fer la recepta amb carbassons)
  • 300 grams de patates bullides
  • 1 dent d'all
  • 150 grams de cansalada fumada tallada a tires
  • formatge emental ratllat
  • sal i pebre blanc mòlt
Encenem el forn a 200º i posem dintre les carbasses senceres durant 15 minuts. Mentre, saltegem primer la cansalada en una paella, sense oli; quan estigui daurada, la reservem, i en la mateixa paella saltegem la dent d'all ben picada amb una mica d'oli i després afegim la carn de la carbassa tallada ben petita (per treure la carn de la carbassa, us aconsello fer servir un cullereta o un buidador de melons). Quan hàgim saltejar la carn de la carbassa amb la dent d'all, afegirem les patates aixafades i per últim la cansalada, rectificant de sal i pebre. Quan tinguem tots els ingredients ben mesclats, reomplirem les carbasses, posarem per sobre formatge ratllat i les gratinarem fins que el formatge estigui daurat; les traurem del forn i les servirem tapades amb el "barret".

Font: Huerto Natural