Trofie al pesto

Comencem el mes amb el repte sobre cuina regional italiana (C.R.I.) que organitza Maggie del Cajón Desastre de Maggie; encara que he fet massa tard per participar -no es poden deixar les coses per última hora- he volgut fer la recepta de Trofie al pesto i publicar-la al blog perquè mai, fins ara, havia preparat pasta fresca a casa i la recepta d'aquest mes, que és típica de la regió de Ligúria, és una pasta fresca que s'elabora a ma; de fet, la forma de la pasta s'aconsegueix fregant la massa amb les mans i possiblement d'aquí ve el seu nom, trofie, del verb del dialecte ligur, strufuggiâ *.

La recepta, que aquest mes ha elegit Maribel de Sweet Blessings, pórta farina de blat i de castanya. On visc és impossible trobar aquesta farina, i com he llegit que moltes receptes italianes fan servir sèmola de blat, m'he decidit per aquesta opció mesclant-la amb farina de blat, en les mateixes proporcions que li van ensenyar a Jordi en un taller per aprendre a fer pasta fresca organitzat per Gadgets Cuina: 85% sèmola de blat, 15% farina de blat.

Per donar-li forma a les trofie trobareu per les xarxes un munt de vídeos; jo m'he quedat amb el del blog, Beyond Salmon, on t'ensenya com donar-li forma a la pasta amb les mans i amb un ganivet.
Ingredients per a dos persones :
  • 130 grams de sèmola de blat
  • 20 grams de farina de blat
  • un pessic de sal
  • 80 grams d'aigua tèbia
Posem en un bol la sèmola, la farina i el pessic de sal i els barregem. Afegim poc a poc l'aigua i amb una forquilla anem mesclant els ingredients fins que puguem formar una bola amb la massa; aleshores passem la bola al marbre i la treballem uns 10 minuts fins que aconseguim que tingui una textura ferma; l'emboliquem amb film transparent i la deixem reposar mig hora. Si us sembla que la massa us queda seca afegiu més aigua; si li manca aigua, quan estireu la massa, tindreu problemes perquè es desfarà.

Posem en una cassola aigua amb sal a bullir, mentre preparem les trofie: agafem trossos de la massa, la treballem fins fer tires amb ella i després la tallem en trossos petits amb un ganivet; a continuació amb les mans l'acabem d'estirar donat-li forma com de cuc - us aconsello que abans feu una ullada al vídeo de l'enllaç-.

És típic acompanyar aquest tipus de pasta amb salsa pesto, els ingredients de la qual són alfàbrega fresca- a Itàlia fan servir alfàbrega genovesa, que té Denominació d'Origen Protegida, pinyons i oli d'oliva verge extra; nosaltres a casa també li posem una mica d'all.

Ingredients de la nostra salsa al pesto:

  • 25 grams de fulles d'alfàbrega fresca
  • 35 grams de pinyons (si poden ser del país millor)
  • 2 dents d'all
  • 60ml d'oli d'oliva verge extra
  • 25 grams de formatge parmesà ratllat
  • un pessic de sal
Fiquem tots els ingredients dins del vas gran de la batedora i els triturem; si volem que sigui més líquida la salsa, podem afegir més oli d'oliva.

Com sempre us recomano que fue una ullada a la llista de participants i que, si encara no ho heu fet, us animeu a participar en aquest repte sobre la cuina regional italiana.


*Wikipedia

Amblesmansalamassa ha dit...

Quina pasta més curiosa oi??Semblen cuquets..jiji..però segur que és ben bona!!!! Clara

Marta Padenous ha dit...

Benvinguda al món de fer pasta a casa, jo en faig i encara no he penjat cap recepta!! Aquests trofies pinten molt bé i al pesto, millor!!
Ptnts

Teresa ha dit...

Carai Anna! t'has lluït amb aquesta pasta! quina feinada però val la pena, oi?? petó

Bruixes a la cuina ha dit...

Anna! Super genial! Vaig menjar Trofie l'estiu passat a les vacances (amb pesto per suposat). Els he reconegut de seguida! T'han quedat brillants!

La pasta fresca encara em fa mandra i no m'hi he posat. Però ja fa dies que no deixo de veure plats de pasta i començo a pensar que és una senyal... i jo tinc farina de castanya...😉

Petons i bona setmana!

Anna Pigarda ha dit...

Sí que ho semblen, i mira que vaig buscar per You Tube per trobar maneres per fer-los mes arrissadets, però no me'n vaig ensortir. Serà qüestió d'anar provant.!

Anna Pigarda ha dit...

Doncs m'agradaria molt llegir les teves receptes, perquè la veritat és que és tot un món...Jordi ja està pensant en comprar una màquina per fer-ne a casa...

Anna Pigarda ha dit...

M'agradat això de fer la pasta a casa, continuaré provant...

Anna Pigarda ha dit...

Sí que es veuen tot sovint, i la massa és fàcil de fer i permet moltes combinacions...tot un món per descobrir!!

ISABEL ha dit...

Original aquesta pasta, mai he fet a casa pasta.
Serà ocasió de provar.
Una abraçada

Eva ha dit...

Els trofie és una de la meva pasta preferida, quan anem a un italià acostumem a demanar-los però mai se m'hagués acudit fer-los a casa... i acompanyats amb salsa pesto casolana quina delícia de plat! fins demà parella!!