Trofie al pesto

Comencem el mes amb el repte sobre cuina regional italiana (C.R.I.) que organitza Maggie del Cajón Desastre de Maggie; encara que he fet massa tard per participar -no es poden deixar les coses per última hora- he volgut fer la recepta de Trofie al pesto i publicar-la al blog perquè mai, fins ara, havia preparat pasta fresca a casa i la recepta d'aquest mes, que és típica de la regió de Ligúria, és una pasta fresca que s'elabora a ma; de fet, la forma de la pasta s'aconsegueix fregant la massa amb les mans i possiblement d'aquí ve el seu nom, trofie, del verb del dialecte ligur, strufuggiâ *.

La recepta, que aquest mes ha elegit Maribel de Sweet Blessings, porta farina de blat i de castanya. On visc és impossible trobar aquesta farina, i com he llegit que moltes receptes italianes fan servir sèmola de blat, m'he decidit per aquesta opció mesclant-la amb farina de blat, en les mateixes proporcions que li van ensenyar a Jordi en un taller per aprendre a fer pasta fresca organitzat per Gadgets Cuina: 85% sèmola de blat, 15% farina de blat.

Per donar-li forma a les trofie trobareu per les xarxes un munt de vídeos; jo m'he quedat amb el del blog, Beyond Salmon, on t'ensenya com donar-li forma a la pasta amb les mans i amb un ganivet.
Ingredients per a dos persones :
  • 130 grams de sèmola de blat
  • 20 grams de farina de blat
  • un pessic de sal
  • 80 grams d'aigua tèbia
Posem en un bol la sèmola, la farina i el pessic de sal i els barregem. Afegim poc a poc l'aigua i amb una forquilla anem mesclant els ingredients fins que puguem formar una bola amb la massa; aleshores passem la bola al marbre i la treballem uns 10 minuts fins que aconseguim que tingui una textura ferma; l'emboliquem amb film transparent i la deixem reposar mig hora. Si us sembla que la massa us queda seca afegiu més aigua; si li manca aigua, quan estireu la massa, tindreu problemes perquè es desfarà.

Posem en una cassola aigua amb sal a bullir, mentre preparem les trofie: agafem trossos de la massa, la treballem fins fer tires amb ella i després la tallem en trossos petits amb un ganivet; a continuació amb les mans l'acabem d'estirar donant-li forma com de cuc - us aconsello que abans feu una ullada al vídeo de l'enllaç-.

És típic acompanyar aquest tipus de pasta amb salsa pesto, els ingredients de la qual són alfàbrega fresca- a Itàlia fan servir alfàbrega genovesa, que té Denominació d'Origen Protegida, pinyons i oli d'oliva verge extra; nosaltres a casa també li posem una mica d'all.

Ingredients de la nostra salsa al pesto:
  • 25 grams de fulles d'alfàbrega fresca
  • 35 grams de pinyons (si poden ser del país millor)
  • 2 grans d'all
  • 60ml d'oli d'oliva verge extra
  • 25 grams de formatge parmesà ratllat
  • un pessic de sal
Fiquem tots els ingredients dins del vas gran de la batedora i els triturem; si volem que sigui més líquida la salsa, podem afegir més oli d'oliva.

Com sempre us recomano que fue una ullada a la llista de participants i que, si encara no ho heu fet, us animeu a participar en aquest repte sobre la cuina regional italiana.


*Wikipedia