El millor dels tallers de cuina d'en Pol Cabanas són els consells que et dóna al llarg del taller i que pots aplicar a la cuina de cada dia. Va començar donant-nos un bon consell relacionat amb els sucs verds, tan de moda avui en dia, i tan saludables: afegir aigua carbonatada o bé aigua de mar embotellada als sucs; aquest petit detall li dóna al suc un punt molt refrescant. Ell va fer servir Aigua de Vilajuïga amb gas natural; el brollador de l' Aigua de Vilajuïga està situat al peu de la Serra de la Verdera, al massís del Cap de Creu, i s'embotella al mateix poble on està situada la cooperativa.
Un altra consell relacionat amb els sucs verds és el d'aprofitar-los també a l'hora de cuinar, i com a demostració va preparar un risotto de bròquil, carxofes i suc de pastanaga. L'elaboració del risotto és l'habitual: primer cuinar la ceba fins que transparenti, després afegir l'arròs fins que agafi un to nacrat, afegir a continuació el vi i deixar que evapori una mica, i després afegir poc a poc el brou, ben calent, i remenar constantment l'arròs fins que estigui al punt; aleshores separem una part de l'arròs i l'afegim el suc de pastanaga, mesclem i deixem que l'absorbeixi; això farà que l'arròs agafi el color del suc. A l'hora de servir el risotto, posem primer l'arròs blanc i per sobre l'arròs que ha absorbit el suc de la pastanaga. També ho podríem fer amb altres sucs de verdures, com el de remolatxa, per exemple.
Respecte a les verdures, les podem fer al vapor i afegir-les a l'hora de muntar el plat; cuinades al vapor les verdures perden menys propietats i la presentació del plat és visualment més atractiva. Acompanyem el plat amb fruits secs per donar més textura al plat i per sobre, formatge de vaca ratllat.
També ens va donar un consell respecte als brous que comprem al supermercat: millor rebaixar-los amb aigua, perquè solen tenir un gust molt concentrat i un contingut molt alt en sal. Personalment ara ho faig sempre amb els brous vegetals, especialment si predomina molt el gust a api.
Un altre plat que va preparar van ser un calçots confitats: primer escalfem força oli i posem uns alls sencers i els coem a foc molt suau, després els retirem i afegim els calçots tallats en rodanxes d'uns 3-4 mm i també els cuinem a foc suau sense remenar gaire; quan estiguin tendres, els posem en un plat i els acompanyem amb un mica de salsa romesco, avellanes trinxades i flocs de formatge de vaca.
En definitiva vam passar una gran jornada: nosaltres vam començar amb un bon esmorzar de forquilla a la cooperativa i després vam aprendre noves receptes amb productes de proximitat de l'Empordà, que vam tastar acompanyats de vins d' Empordàlia.
Si esteu per la comarca, apropeu-vos fins a la Cooperativa Empordàlia i podreu omplir la cistella amb productes de qualitat i de proximitat. I si seguiu a la Cooperativa per les xarxes socials, estareu informats de les activitats que organitzen tot sovint; nosaltres ja hem gaudit d'unes quantes i us les recomanem de totes totes!.