Taller de cuina a Empordàlia: Menjar sa de l'Empordà

Fa setmanes vam poder assistir a un nou taller de cuina impartit pel xef Pol Cabanas a la Cooperativa Empordàlia de Vilajuïga (Alt Penedès). L'any passat vam assistir a un taller sobre cuina d'hivern i aquest any no ens volgut perdre el taller sobre menjar sa de l'Empordà, on els protagonistes han estat els productes de proximitat.

El millor dels tallers de cuina d'en Pol Cabanas són els consells que et dóna al llarg del taller i que pots aplicar a la cuina de cada dia. Va començar donant-nos un bon consell relacionat amb els sucs verds, tan de moda avui en dia, i tan saludables: afegir aigua carbonatada o bé aigua de mar embotellada als sucs; aquest petit detall li dóna al suc un punt molt refrescant. Ell va fer servir Aigua de Vilajuïga amb gas natural; el brollador de l' Aigua de Vilajuïga està situat al peu de la Serra de la Verdera, al massís del Cap de Creu, i s'embotella al mateix poble on està situada la cooperativa.

Un altra consell relacionat amb els sucs verds és el d'aprofitar-los també a l'hora de cuinar, i com a demostració va preparar un risotto de bròquil, carxofes i suc de pastanaga. L'elaboració del risotto és l'habitual: primer cuinar la ceba fins que transparenti, després afegir l'arròs fins que agafi un to nacrat, afegir a continuació el vi i deixar que evapori una mica, i després afegir poc a poc el brou, ben calent, i remenar constantment l'arròs fins que estigui al punt; aleshores separem una part de l'arròs i l'afegim el suc de pastanaga, mesclem i deixem que l'absorbeixi; això farà que l'arròs agafi el color del suc. A l'hora de servir el risotto, posem primer l'arròs blanc i per sobre l'arròs que ha absorbit el suc de la pastanaga. També ho podríem fer amb altres sucs de verdures, com el de remolatxa, per exemple.

Respecte a les verdures, les podem fer al vapor i afegir-les a l'hora de muntar el plat; cuinades al vapor les verdures perden menys propietats i la presentació del plat és visualment més atractiva. Acompanyem el plat amb fruits secs per donar més textura al plat i per sobre, formatge de vaca ratllat.

També ens va donar un consell respecte als brous que comprem al supermercat: millor rebaixar-los amb aigua, perquè solen tenir un gust molt concentrat i un contingut molt alt en sal. Personalment ara ho faig sempre amb els brous vegetals, especialment si predomina molt el gust a api.

Un altre plat que va preparar van ser un calçots confitats: primer escalfem força oli i posem uns alls sencers i els coem a foc molt suau, després els retirem i afegim els calçots tallats en rodanxes d'uns 3-4 mm i també els cuinem a foc suau sense remenar gaire; quan estiguin tendres, els posem en un plat i els acompanyem amb un mica de salsa romesco, avellanes trinxades i flocs de formatge de vaca.


En definitiva vam passar una gran jornada: nosaltres vam començar amb un bon esmorzar de forquilla a la cooperativa i després vam aprendre noves receptes amb productes de proximitat de l'Empordà, que vam tastar acompanyats de vins d' Empordàlia.

Si esteu per la comarca, apropeu-vos fins a la Cooperativa Empordàlia i podreu omplir la cistella amb productes de qualitat i de proximitat. I si seguiu a la Cooperativa per les xarxes socials, estareu informats de les activitats que organitzen tot sovint; nosaltres ja hem gaudit d'unes quantes i us les recomanem de totes totes!.