Curs de cuina d'hivern a Empordàlia

Empordàlia és una cooperativa  amb una massa social de més de 250 socis, que neix de la unió de varis cellers cooperatius de Pau, Roses i Vilajuïga (Alt Empordà). Produeixen vi i oli sota la Denominació d' Origen Empordà. Les marques de vi que comercialitza són Vinya Verdera i Sinols i d'oli, la marca Oli de Pau. A banda dels seus propis productes, comercialitza també productes elaborats a la zona, com les melmelades de Can Bech, els formatges de Mas Marcè, les salses i brous de Casa Carriot, entre d'altres, i fruites i verdures conreades a la zona pels propis cooperativistes.

A més fan activitats tot l'any, com aprendre a fer oli, tasts, visites a les cooperatives i cursos de cuina. Aquesta ha estat la primera vegada que hem assistit a un dels seus cursos de cuina, encara que vam conèixer la cooperativa durant les vacances de l'any passat, i en tornarem, segur!; ja ens han dit que aquest any tornen a fer cursos per aprendre a fer brunyols -tot un èxit l'any passat-. Si esteu interessats, els podeu seguir al Facebook, Twiter i a la seva pàgina web.


El curs de cuina d'hivern l'ha realitzat en Pol Cabanas, actualment xef formador als principals tallers de GironaCook, i col·laborador de marques com Lékué o Kenwood, després d'haver treballat a restaurants amb estrelles Michelin con el Celler de Can Roca, Can Jubany o l'Osteria Francescana a Mòdena, Itàlia.

Els productes estrella del curs, verdures de temporada: carbasses, carxofes i calçots de Fortià, i dos productes elaborats artesanalment a la zona: el preparat per fer risotto de JustMarried, i la salsa romesco de Casa Carriot.


En Pol Cabanes ens va preparar una deliciosa crema de carbassa condimentada amb pebre vermell i gingebre; després una amanida de brots tendres d'espinacs, amb avellanes i formatge curat d'ovella adobat amb un gustós oli d'oliva verge extra de Pau; uns calçots amb salsa romesco de Casa Carriot i un risotto amb carxofes i conill amb un preparat de JustMarried al qual li va donar un toc "verd" amb un liquat de carxofes, espinacs i julivert.

I és que a més dels plats, en Pol Cabanas també ens va preparar un parell de sucs verds amb un extractor de sucs o slow juice, que premsa els ingredients en lloc de centrifugar-los com les liquadores convencionals, fet que evita l'oxidació dels sucs per que la polpa no es crema. No havien tastat mai aquests sucs de verdures, i ens van agradar moltíssim, i a més són molt saludables. El
primer era d'espinacs, cols de brussel·les, pera i llimona -amb part de la seva pell-, i el segons amb fonoll, cogombre, raïm, carbassó, cols de brussel·les, llimona i gingebre. Tots dos espectaculars! Tot un món, el dels sucs verds, que estic descobrint i dels quals us faré cinc cèntims més endavant.

Per últim, felicitar a Empordàlia per la seva medalla de plata en el concurs de Garnatxes del Món, celebrat aquest mes de febrer a la Catalunya Nord, pel seu vi Balmeta 2012, del qual vam poder gaudir en aquest curs de cuina d'hivern.