Una visita a Xocolates Creo

Passem una antiga porta de fusta, d'aquelles que ja només trobem a les cases velles i que ens recorden una època de carros i cavalls. Així comença la nostra visita a la fàbrica artesana de Xocolates CREO. Ens rep en Xavi Benet acompanyat de la seva esposa i la seva filla. Tots tres transmeten la passió per l'elaboració d'una xocolata a la pedra de primeríssima qualitat.

Aquí elaboren xocolata a la pedra. El nom prové de la manera com antigament molien el cacau, damunt d'una pedra amb forma de mitja lluna i un corró també de pedra. En Xavi Benet ens explica que el producte s'elabora de forma totalment artesanal, seguint l'antiga tradició. A banda del cacau d'importació, la base del producte és farina d'arròs del delta, farina de panís, sucre, canyella i vainilla.


Un cop dins de la fàbrica, trobem unes màquines antigues, de primeries del segle passat, impecables, pintades de vermell. Les neveres encara tenen les portes de fusta i el mateix fred de la nevera es fa servir per refrescar la sala de treball a través d'una canalització també de fusta. Tot té un regust antic, però pel seu perfecte estat sembla que només faci quatre dies que ha estat instal·lat. La netedat i l'ordre es fan notar. Els motlles que es fan servir per donar forma a les rajoles de xocolata són els de tota la vida, d'acer alimentari, potser amb algun bony; això confereix encara un aspecte més rústic al producte acabat. Les mides més habituals també són antigues, s'elaboren rajoles d'una lliura i de mitja lliura i cada presa de xocolata fa mitja unça, tot i que en algunes elaboracions ja s'utilitzen altres gramatges.


Ens expliquen amb tot detall la història d'aquesta petita empresa que es remunta a l'any 1942, quan el pare d'en Xavi va fundar l'empresa, tot i que són a l'emplaçament actual des de 1955. Ens parla de les aventures amb diferents socis, de quan els obligaven a comprar el cacau a la Guinea Espanyola i de les diferents marques, i varietats, amb que havien treballat en el passat: Torcao, Lletcao, Picolino, Menchu, Dacsa, Rumba... Va ser la forta competència de les multinacionals el que els va fer decidir dedicar-se només al seu producte estrella, la xocolata a la pedra, un producte que amb els processos industrials actuals, no obté ni el sabor, ni l'aspecte ni la qualitat de la xocolata CREO. Us recomano que no us perdeu aquest vídeo on el mateix Xavi Benet us explica tot el procés de fabricació i la història de la fàbrica.

Varem tornar a casa amb unes quantes rajoles de xocolata a la pedra. Amb algunes ja ens hem preparat unes bones tasses de xocolata o n'hem menjat a bocins. Altres les reservem per elaborar alguna recepta especial amb aquest producte tortosí com a ingredient principal; estigueu atents!