Taller de cuina del Calçot de Montmell - Terra i Taula

El passat dimarts Terra i Taula va organitzar un taller de cuina amb el Calçot de Montmell com a protagonista. De l'associació Terra i Taula ja hem parlat en el nostre blog; és una agrupació de productors i cuiners del Baix Penedès compromesos amb la innovació i promoció dels productes autòctons i amb la defensa de la cultura gastronòmica del nostre país.

El protagonista de la jornada era el Calçot del Montmell, que conrea  Jaume Soler a La Joncosa de Montmell, a la falda de la serralada del Montmell, de manera tradicional i sense fer servir pesticides; la forma de conrear-lo, les condicions climàtiques i del sòl on es cultiva, han fet que el Calçot de Montmell hagi rebut en sis ocasions el 1er Premi com a millor calçot en el Concurs de Cultivadors de Calçots que la Indicació Geogràfica Protegida (IGP) de Calçot de Valls celebra cada any, dins del actes de la Gran Festa de la Calçotada de Valls.

Per aconseguir la Indicació Geogràfica Protegida, el calçot ha d'haver estat conreat en una de les següents comarques: Alt Camp, Baix Camp, Tarragonès i Baix Penedès. El conreu s'ha de dur a terme amb mètodes tradicionals i exclusivament amb la varietat de Ceba Blanca Gran Tardana de Lleida. Els calçots IGP Calçot de Valls s'han de comercialitzar lligats amb un fil blau, en manats de 25 o 50 unitats, nets però no rentats i la cama del calçot ha de mesurar entre 15 i 25 centímetres de llarg i entre 1,7 i 2,5 centímetres de diàmetre. A Terra i Taula trobareu més informació sobre aquest producte tan nostre.

Sis van ser els plats que es van elaborar amb el Calçot de Montmell com a protagonista o secundari de luxe, de la ma de tres cuiners de Terra i Taula. D'esquerra a dreta i de dalt a baix:
  • Paperina de Calçots en tempura, seitons i salsa de iogurt Marvall; elaborat per en Jordi Guillem del Restaurant Lo Mam (Segur de Calafell).
  • Timbal de Calçots, romesco, carxofa i poma; Josep Pascual del Restaurant Ull de Llebre (La Bisbal del Penedès).
  • Crema de Calçot de Montmell, ou escalfat, lletons de xai i oli aromatitzat Torclum; David Vernet del Restaurant Vell Papiol (Calafell)
  • Llom de bacallà amb ibèrics i Parmentier de Calçots a la brasa; Josep Pascual del Restaurant Ull de Llebre.
  • Guatlles en escabetx de cítrics i perles de vinagre Forvm amb Calçots; Jordi Guillem del Restaurant Lo Mam
  • Trinxat d'espigalls Camp de la Sort i Calçot del Montmell; David Vernet del Restaurant Vell Papiol.

Marco Moritz del Celler Augustus Forvum va maridar els plats amb una selecció dels seus vins, entre els quals, un original monovarietal de xarel·lo vermell.

Altres productors de Terra i Taula que també van estar presents al taller: Jordi Pascual i els seus olis, Torclum i Roser Deulofeu de Melmelades Cal Lluc que va presentar la Melmelada de Calçots del Montmell amb vinagre Cabernet de Forvum.

Un fantàstic taller de cuina amb ingredients de primera qualitat elaborat per grans cuiners del nostre país. Endavant, Terra i Taula!