Visita a la Granja Mas Bes d'ATO NATURA

Sabeu que podeu visitar les granges on es produeix la llet d'ATO NATURA?

Nosaltres fa uns mesos vam visitar la granja Mas Bes, a Salitja, a la comarca de la Selva, una de les set granges ramaderes certificades que formen part d'ATO Natura, una marca 100% catalana, perquè ATO Natura només fa servir llet de les seves pròpies granges, totes ubicades a Catalunya.

Mas Bes és una empresa familiar, de la família Viñolas Puig, que es va iniciar a mitjans del segle passat en la activitat ramadera, i que actualment té gairebé mil caps de bestiar de la raça Holstein-Frisona.  Els alimenta amb 170 hectàrees  de la mateixa explotació destinades al cultiu de ferratge. El principal ingredient de l'alimentació de les vaques és el blat de moro, però a ATO Natura també afegeixen llavors de lli per reduir els àcids grassos saturats i incrementar els insaturats, que són beneficiosos per la prevenció de malalties cardiovascular i de la hipertensió.

En aquesta granja, per aconseguir millorar genèticament la raça i que es produeixi una llet de millor qualitat i en major quantitat, es fa servir exclusivament la inseminació artificial per la fecundació de les vaques.

El sistema de munyir està informatitzar permetent així controlar la seguretat de tot el sistema i optimitzar la seva rendibilitat.

A més la granja Mas Bes disposa d'una planta de biometanització, una de les tres que existeixen actualment a Girona. En aquestes plantes, es tracta els fems del bestiar per produir biogàs, que al cremar-se produeix electricitat; amb la part sòlida del material tractat produeixen compostatge, que venen a tercers també, i la part líquida la fan servir com adob orgànic.


Periòdicament a la granja, es realitzen visites programades per escoles, famílies i professionals del sector. Per poder visita aquesta granja us heu de connectar amb ATO Natura mitjançant la seva pàgina web o bé al seu Facebook. La pròpia família Viñolas Puig us acompanyarà en aquesta visita guiada  i us explicaran com funciona la granja; veureu on viuen les vaques, com es crien els vedells, com munyen el bestiar; podreu visitar totes les instal·lacions i atendran les vostres consultes; i al final, us convidaran a coca feta a casa i a un bon got de llet ATO Natura.

Per tota aquesta feina ben feta, l'any 2012 la granja Mas Bes va guanya el Premi PITA (Premi a la Innovació Tecnològica i Agroalimentària) en la modalitat d'empresa agrària, que concedeix la Generalitat de Catalunya.

Una visita tant per a grans com per a petits, per conèixer com es produeix un dels ingredients bàsics de la nostra alimentació, la llet ATO NATURA.