Cistella de massa brisa amb amanida de salmó

Ens retrobem al setembre amb el repte de Laura Real. En la seva versió salada, Yolanda ens ha proposat aquest mes de fer un pastís de salmó. La base és una massa brisa o "quebrada" i el farcit està fet principalment amb enciam i salmó.

Pel repte del mes de juliol vaig preparar una empanada de tonyina amb massa brisa, i em va quedar tan bé que, des de llavors, ja no la compro precuinada sinó que la faig a casa. És una massa molt fàcil de fer, que només porta tres ingredients -i un pessic de sal- i que no s'ha de treballar gaire. A més si feu servir una bona mantega, el gust és incomparable amb les del supermercat.

Tan contenta estic amb els resultats que quan vaig rebre el nou repte, vaig decidir «pujar de nivell». M'explico: en lloc d'enfornar la massa sobre un recipient metàl·lic pla, vaig posar la massa sobre un recipient fons cap per avall, per donar-li així forma de cistella. La idea la vaig veure fa temps en un blog fantàstic que segur coneixeu, «La Receta de la Felicidad», i en concret en una recepta anomenada «amanida de pernil i rúcula en cistella comestible», on es preparava un enreixat amb la massa brisa tallada a tires per donar un efecte de cistell de vímet. Una preciositat! Jo, per ser la meva primera vegada, he fet un cistell llis.

Els ingredients per la massa brisa o "quebrada" són els mateixos que vaig fer servir per l'empanada de tonyina. La capacitat de la cistella és per una amanida per a dues persones.
  • 150 grams de farina fluixa o de rebosteria
  • 75 grams de mantega freda
  • 1 ou
  • un pessic de sal
Poseu el forn a escalfar a 190º.

En un bol poseu la farina i la sal, afegiu la mantega freda tallada a daus, i mescleu fins obtenir una textura sorrenca. Afegiu l'ou i mescleu tot just per que els ingredients facin una bola. La poseu a sobre de film transparent i amb un corró l'estireu; així la podreu manipular millor i no es trencarà amb tanta facilitat. Jo no fico la bola de massa al frigorífic, perquè em resulta més fàcil treballar-la a temperatura ambient. Una vegada posada sobre el motlle sí que la poso una mig hora al frigorífic, perquè he llegit que així la massa no s'encongeix quan s'està coent al forn.

Una vegada estirada la massa, jo la vaig posar per sobre un bol metàl·lic tombat i greixat. Vaig retallar-la  i vaig posar una tira de massa al voltant del canto per que fes més l'efecte d'un recipient. Vaig embolicar-ho amb paper de forn i la vaig posar a coure durant 20 minuts, fins que la massa agafa un to daurat.

Abans d'omplir-la amb l'amanida, espereu a que es refredi la massa. I sobretot, no poseu líquids a dintre fins que l'aneu a servir, o millor encara, que cadascú se l'amaneixi al plat.

Els ingredients de l'amanida: una mescla de fulles fresques, salmó fumat, surimi i una vinagreta de mostassa de Dijon i mel, que trobo combina genial amb el salmó.

Com sempre, no us perdeu de fer una ullada a la llista de participants.