Fira de la Poma de "relleno"" i l'horta de Vilabertran

Va coincidir que la segona quinzena de setembre estàvem per l'Empordà i vam veure que a Vilabertran, una vila propera a Figueres, es celebrava el tercer cap de setmana del mes, la 13ª Fira de la Poma de «relleno» i l'horta. Ens va intrigar de què devia ser el «relleno» i cap allà que hi vam anar.

Vam descobrir els ingredients del farcit de les pomes, i també un poble que cal visitar pels seus monuments. Primer, pel Monestir de Santa Maria de Vilabertran, un monument amb un preciós campanar romànic d'estil llombard i un claustre dels segles XII-XIII. Tot el conjunt, que inclou també una església del S.XI, va ser declarat Monument Històric-artístic l'any 1930. També hi han les restes del Palau de l'Abat, del segle XV, d'estil gòtic; i a l'interior del poble, la Torre d'en Reig, un edifici d'estil modernista. Si podeu pujar a la seva torre, gaudireu d'unes vistes esplèndides del territori, com el massís del Montgrí, per exemple.

I respecte al farcit de la poma, què? Doncs que el farcit és de botifarra dolça i galeta, principalment. I a més de vendre-les per emportar, ens vam trobar una pancarta amb les instruccions per fer les pomes farcides, amb fotos incloses.


La varietat de poma que es fa servir és la capçada, molt ferma, sense massa gust crua, però que suporta molt bé les coccions llargues. Sembla ser que la recepta ve de l'època medieval, però al poble recorden que es va recuperar després de la Guerra Civil. Aquestes postres de pomes de «relleno» de Vilabertran,  -sí, sí, postres!!-, estan catalogades com a Producte de l'Empordà, i s'elaboren principalment els mesos d'agost i setembre.

Així que per l'any vinent si en voleu tastar aquestes pomes «de relleno», recordeu que el tercer cap de setmana de setembre es celebra la Fira a Vilabertran,que inclou també activitats cultural per gaudir del patrimoni històric-artístic d'aquesta població de l'Alt Empordà, i parades de productes de proximitat i per l'horta. I si no podeu esperar a l'any vinent, aquí teniu la recepta.

Bon profit!